ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χριστούγεννα 2014 φωτο Σαββας Αυγητίδης

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με φωτιζόμενο άστρο μέσα στο Θερμαϊκό, στήνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Απόστολο Βέττα (φωτο Σάββας Αυγητίδης από τα Χριστούγεννα 2014)

Όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «Αυτό το παραμύθι μόνο από έναν σκηνογράφο (όπως ο κ Βέττας) μπορεί να ειπωθεί και… να είναι ελκυστικό για όλους, Έλληνες και ξένους τουρίστες. θα φέρουμε επισκέπτες από τα Βαλκάνια, γιατί είναι μια γιορτή… αγοράς παρά εκκλησίας. Την πρώτη φορά είχαμε ένα ατυχές περιστατικό… «κάθισε» το δέντρο στη θάλασσα. Στην  επόμενη χρονιά, υπήρξε πίεση από τα επιμελητήρια να το αναλάβουνκαι τελικά είχαμε ένα…καρακατσιουλιό – ειδικά η ιστορία με το λούνα παρκ ταλαιπώρησε την αγορά. Όχι ότι φέτος δεν θα ακουστούν γκρίνιες…» πρόσθεσε ο κ Μπουτάρης

Η περιοχή που θα… ξετυλιχθεί το παραμύθι είναι το τρίγωνο πλατεία Δικαστηρίων – Αριστοτέλους – ΔΕΘ.
«Στην πλατεία Αριστοτέλους, θα συμβαίνουν τα… πάντα, ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Βέττας.

Θα στηθεί ένα… σκαρί, στη βάση του οποίου θα βρίσκεται μια γυναίκα, η οποία θα κρατάει ένα μωρό ενώ διάφορα ζώα θα πηγαίνουν να προσκυνήσουν τη γέννηση. Ενα φωτεινό πλωτό αστέρι θα βρίσκεται μέσα στο Θερμαϊκό και το οποίο θα διακρίνεται από την παραλία.

Παράλληλα, άλλα οκτώ αστέρια θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως επίσης θα τοποθετηθούν τέσσερα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ένα εκ των οποίων στο λιμάνι.

Ποιος είναι ο Απόστολος Βέττας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο (College of Art, School of Architecture, Herriot-Watt University). Ως αρχιτέκτων ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με την όψη του θεατρικού χώρου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τη μορφή του.

Ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς και επιχορηγούμενα σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΕΛΣ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λάρισας, Βόλου και Καλαμάτας, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Τέχνης, Εταιρεία Θεάτρου Πράξη, Τεχνοχώρος, Wandering Theatre στο Βρότσλαφ, το κουκλοθέατρο του Φάικε Μπόσμα στο Άμστερνταμ, Actors Touring Company στο Λονδίνο, κ.ά.), σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και νεοελληνικού έργου. Σκηνογραφίες του έχουν παρουσιαστεί επίσης σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα αρχαία θέατρα Επιδαύρου, αρχαίας Μεσσήνης, Μήλου, Θάσου, Φιλίππων και Δίου, στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας κ.α.

Διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1993-1994) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (1995-1997) του ΚΘΒΕ. Το 2003 ήταν ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη Prague Quadrennial, η οποία απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση «για την ποιότητα της παρουσίασης και για τη δουλειά των σκηνογράφων της». Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το βραβείο «Πάνος Αραβαντινός».