ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αυστηρό ύφος οι θεσμοί ζητούν διευκρινήσεις για τα μέτρα που προώθησε η Αθήνα, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση – Συνεχίζεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το e-mail των εταίρων αναφορικά με τις διευκρινήσεις που ζητούν για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που πήρε η Αθήνα. Στο e-mail, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, καταγράφονται τα σημεία στα οποία ζητούν οι εταίροι απαντήσεις. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η επιστολή των δανειστών κινείται σε αρκετά αυστηρό τόνο, ζητώντας εξηγήσεις, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά του ελληνικολύ οικονομικού επιτελείου.

Η διαμόρφωση της απάντησης και ο διαπραγματευτικός χειρισμός απασχολεί αυτήν την ώρα την κυβέρνηση, ενώ παράγοντες του ESM εκτιμούν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε νωρίτερα ότι στην ελληνική απάντηση θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος από τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, καθώς και ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι τα πράγματα δρομολογούνται προς την κατεύθυνση του «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν αποσυνδεθεί από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία πάει ίσως και για το έλος του Ιανουαρίου.

Χτες εξελίχτηκε ένα θρίλερ σχετικά με την επιστολή που αναμένεται στους δανειστές από την ελληνική πλευρά, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές, τόσο για την ίδια την επιστολή όσο και για πιθανή σύγκλιση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

πηγή: dikaiologitika.gr

φωτογραφία: eurokinissi.gr