ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

chalk-1

Μετά την πρώτη του επιτυχημένη ατομική έκθεση « Seals for Good Days» στο Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space στην Αθήνα, η συλλογή «Cut, Ink, Seal» με νέα και παλιότερα έργα του καλλιτέχνη, θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του «ZAK Contemporary Bistrot», από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου .

Ενώ ο ψηφιακός κόσμος συνεχώς διευρύνει τις δημιουργικές δυνατότητες, οι παραδοσιακές μέθοδοι και τεχνικές εκτύπωσης ζουν μια απροσδόκητη Αναγέννηση και διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στον καθορισμό ενός νέου κινήματος παθιασμένων δημιουργών.

Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Κολέτσης που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί έργα με χειροποίητες σφραγίδες , από υλικά που βρίσκει κανείς στα σκουπίδια.

Ακολουθεί τις βασικές αρχές στην καλλιτεχνική δημιουργία: αμεσότητα και ειλικρίνεια. Όπως ακριβώς δημιουργούν τα παιδιά .

Για να αναδείξει ανθρώπινες αξίες, όπως τη συμπόνια και την αγάπη , την αποδοχή και το μοίρασμα, αλλά και τη σημασία μιας καλημέρας ή ενός τραγουδιού, κατάφερε να φτιάξει ένα μαγικό κόσμο.

Γράμματα, σύμβολα, αντικείμενα και stick people, απεικονίζονται σε χειροποίητα έργα, κυριολεκτικά μοναδικά, που εξιστορούν το μεγαλείο της απλότητας.

Ο κόσμος του Δημήτρη Κολέτση είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι χαράς και εξερεύνησης. Οι σαμπρέλες ποδηλάτων μετατρέπονται σε σφραγίδες, η άσφαλτος σε καμβά, τα πράσινα σαπούνια σε γλυπτά, καρποί δέντρων σε γραφική ύλη.

Μια γιορτή δημιουργίας !

Ταυτόχρονα με την παρουσίαση της συλλογής «Cut, Ink, Seal», ο Δημήτρης Κολέτσης τα απογεύματα του τριημέρου, μας προσκαλεί σε workshop, όπου θα τον παρακολουθήσουμε «εν δράσει»: θα κόψει σαμπρέλες και θα τυπώσει τα σχέδια του. Ανακαλύψτε όλη τη διαδικασία της πρωτότυπης αυτής τεχνικής και δημιουργήστε τις δικές σας σφραγίδες!

Ο καλλιτέχνης

Ο Δημήτρης Κολέτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Αγαπά τις παλιές επιγραφές και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς τα χαρτιά και τα μολύβια του.

Σπούδασε γραφιστική, ασχολείται με την καλλιγραφία, τη δημιουργία τυπογραφικών χαρακτήρων, πόστερ και τη διαφήμιση.
Η λέξη «επιρροές» δεν του αρέσει. Προτιμά τη φράση «Μεγάλες Αγάπες». Ο Rick Griffin και οι φίλοι του στο San Francisco, οι τάσεις της Δυτική Ακτής στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με τα ψυχεδελικά πόστερ και τα εξώφυλλα δίσκων, η πανκ κουλτούρα της περιόδου ’77 – ’79, οι αφίσες και οι τίτλοι αρχής των ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και τα «αδέλφια του» όπως αποκαλεί τους street artists, συνέβαλαν προοδευτικά στην καλλιτεχνική εξέλιξη του .

Ο πολυπράγμων Μitts όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το Αθηναϊκό κοινό για τα μεγάλα του έργα με κιμωλίες στους δρόμους της πόλης. Κύριος στόχος του είναι να εκπλήξει τον περαστικό αποκαλύπτοντας του κρυμμένους θησαυρούς πάνω σε έναν αναλώσιμο καμβά. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπει αγνώστους σε συμπαίκτες στις αυτοσχέδιες αστικές παιδικές χαρές του.
Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος: «Οι κιμωλίες στην άσφαλτο είναι σαν τα σύννεφα στον ουρανό, έρχονται για λίγο και δίνουν τη θέση τους σε καινούρια σύννεφα. Τα σύννεφα δεν τα βαριέσαι ποτέ».
Η τεχνική του είναι απλή, φιλική προς το περιβάλλον και ποτέ επεμβατική. Υπογραμμίζει τη μεγάλη επιθυμία του να αφοσιωθεί σε ουσιαστικές πράξεις καλοσύνης. Έχει μια ισχυρή συναισθηματική επίδραση, γιατί θυμίζει τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής. Το αποτέλεσμα διαφοροποιείται από τις εκφράσεις του πολιτικού ακτιβισμού που συνήθως σχετίζονται με την Street Art.
Τα έργα του χωρίς αμφιβολία αλλάζουν την πραγματικότητα που ζούμε και το γεγονός ότι έχει τόσο πολλούς υποστηρικτές και οπαδούς, είναι μια απόδειξη για την επιτυχία των προσπαθειών του.

Είναι αρκετά δύσκολο να βάλει κανείς ένα χαμόγελο στο πρόσωπο ενός ξένου, αλλά το έργο του Δημήτρη Κολέτση, διακρίνεται ακριβώς γι’ αυτό. «Μιλά» την παγκόσμια γλώσσα της αγάπης, της ελπίδας και της χαράς.

 

«Cut, Ink, Seal» – Δημήτρης Κολέτσης
«ZAK – Contemporary Bistrot»
: Ν. Πλαστήρα 35 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 438921
Διάρκεια: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου έως Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Ώρες : 12.00 μμ – 22.00 μμ
Ώρες workshop: 16.00 μμ – 18.00 μμ