ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

kyranakis-kostas

Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπόσχεται πως «είναι έτοιμος να δουλέψει για όσο χρειαστεί μαζί με τους πολίτες για μια διαφορετική Ευρώπη». Είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει σπουδάσει δικηγόρος και από το 2008 ασχολείται με την στρατηγική επικοινωνία. Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ των διοργανωτών του Κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Με καταγωγή από το Βόλο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αναλάβει χρέη αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Ο νέος «γαλάζιος» εκπρόσωπος μιλά στην KARFITSA για τον απόηχο της παρουσίας Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, υπόσχεται πως το κόμμα του σύντομα θα παρουσιάσει σχέδιο για τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της κρίσης και επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική που ακολουθεί.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές. Είναι όμως έτοιμη να… κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει;

Οι πολίτες έχουν πλέον πολύ υψηλές απαιτήσεις αλλά και μεγάλες προσδοκίες από μας. Μετά από επτά χρόνια κρίσης θέλουν να ξέρουν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα οδηγήσει με σταθερότητα και ασφάλεια την Ελλάδα σε ένα νέο λιμάνι. Έχουν ήδη πεισθεί ότι αυτός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δουλεύοντας μαζί του, βλέπω έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει να λύνει προβλήματα, έναν άνθρωπο που κάνει σωστές στρατηγικές επιλογές, που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, αλλά και έναν άνθρωπο που αγαπάει την Ελλάδα και που είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά για όλους ακόμα και γι αυτούς που δεν θα τον στηρίξουν. Δεν το νοιάζει πώς θα μπει στο Μαξίμου, αλλά τι χώρα θα παραδώσει. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος. Έτοιμος να κερδίσει εκλογές, έτοιμος να κυβερνήσει αλλά κυρίως έτοιμος για το πώς θα κυβερνήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μειώσεις φόρων και άλλα πολλά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε προβλέψεις και εκτιμήσεις. Εάν οι στόχοι που ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα πάνω στα οποία στηρίζεται το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης δεν επιτευχθούν,  τι περιθώρια αλλαγών υπάρχουν;

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ακούσετε λίγες υποσχέσεις. Λιγότερες από αυτές που τελικά θα υλοποιήσει. Το 1,9 δις μείωσης φόρων για ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων που ανακοίνωσε βασίζεται σε ήδη κοστολογημένες περικοπές που παρουσιάστηκαν λεπτομερώς. Ως προς την μείωση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και την μείωση ΦΠΑ, έθεσε ως προϋπόθεση την συμφωνία για πλεονάσματα στο 2%. Αυτό δεν είναι μια πρόβλεψη ή μια εκτίμηση. Είναι ο στόχος μιας διαπραγμάτευσης εντός του προγράμματος. Άρα τα περιθώρια αλλαγών είναι μόνο προς το καλύτερο. Πατάμε τα πόδια μας στη γη και δεσμευόμαστε μόνο γι αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Αλήθεια, για όσα παρουσιάστηκαν στην ΔΕΘ, την… τρόικα την ρωτήσατε;

Με την τρόικα διαπραγματεύονται οι κυβερνήσεις. Η σημερινή είναι προφανές ότι όσο πιο πολύ «διαπραγματεύεται» τόσο πιο πολλές αποτυχίες καταγράφει με αποτέλεσμα να υπογράφει νέους φόρους μετά από κάθε συνάντηση στο Hilton. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι προτιμά τις προσλήψεις κομματικών στρατών οι οποίοι πληρώνονται από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες. Ο δεύτερος γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι παντελώς αναξιόπιστη και άρα η τρόικα ζητά περισσότερες δικλείδες, όπως ο κόφτης. Όσο για τα όσα παρουσιάσαμε εμείς στη ΔΕΘ, προτεραιότητά μας είναι να ρωτήσουμε τους Έλληνες πολίτες, όχι την τρόικα. Γι’ αυτό ακριβώς τους προτείνουμε μια συμφωνία αλήθειας.

Εάν ο κ. Τσίπρας φέρει νέο μνημόνιο, όπως ακούγεται, η ΝΔ τι θα κάνει; Θα το ψηφίσει;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντέχει να φτάσει μέχρι το 2018 που τελειώνει το 3ο Μνημόνιο. Θα επιχειρήσει να αποδράσει πολύ νωρίτερα ρίχνοντας αλλού τις ευθύνες από τα τεράστια προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και τις δικές του ευθύνες γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε άλλο τη χώρα να βυθίζεται στην παρακμή.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πολιτική;

Γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει αυτά που τον «χαλάνε». Γιατί με ένα facebook status δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα. Γιατί αν δεν μπει η δική μας γενιά στην πολιτική, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτούς που κατηγορούμε τόσα χρόνια και λέμε ‘οτι πρέπει να φύγουν.

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός… αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου; Τι περιλαμβάνει ένα συνηθισμένο 24ωρο;

Λειτουργούμε ως ομάδα στο επικοινωνιακό επιτελείο. Μοιράζουμε την εκπροσώπηση, τα τηλέφωνα σε δημοσιογράφους, την συγγραφή ανακοινώσεων, τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες. Το 24ωρο φεύγει πολύ γρήγορα, δεν το καταλαβαίνεις καν. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να μην χάνεις επαφή με την πραγματικότητα. Αν στο 24ωρό σου δεν έχεις επαφή με ανθρώπους εκτός πολιτικής, αν δεν κάνεις κουβέντα με τους φίλους σου, τότε κινδυνεύεις να χάσεις “τη μπάλα”.

Συμμετέχετε στην πρωτοβουλία BRAINGAIN. Στην πρόσφατη ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ακούσαμε για κίνητρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όχι όμως για τα κίνητρα που θα δώσει η ΝΔ στους νέους επιστήμονες που έφυγαν λόγω της κρίσης για να επιστρέψουν. Τι  περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΝΔ;

Το νέο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδα δυστυχώς είναι μεγαλύτερο. Περίπου 427.000 Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό, στην πλειοψηφία τους νέοι. Και συνεχίζουν να φεύγουν με υψηλότερο ρυθμό μετά το 2015. Στόχος μας στο Brain Gain είναι να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία τους και τη γνώση τους ώστε να παράξουμε χρήσιμες προτάσεις για τη χώρα αλλά και να αναδείξουμε τις προσωπικές τους ιστορίες. Μακροπρόθεσμος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή της γενιάς του brain drain στην Ελλάδα. Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα θα ακούσετε πολύ σύντομα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εργάζεστε στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας. Τι συμβουλεύσατε ως… επαγγελματίας της εικόνας τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Να συνεχίσει να λέει μόνο πράγματα τα οποία πιστεύει. Όταν πιστεύει κάτι πολύ, αυτό βγαίνει στην εικόνα του και κάνει τους πολίτες που τον βλέπουν και τον συναντούν να τον εμπιστεύονται περισσότερο. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ήταν από την αρχή ο στρατηγικός μας στόχος.