ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Ζαχαρία Ζούπη*

zoupisΤελικά από αυτήν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα µπορούν να γίνουν δίχως αρχές, στοιχειώδη συνέπεια, λογική. Ας θυµηθούµε κάποιες ηρωικές ατάκες για τη δεύτερη αξιολόγηση και ας σκεφτούµε πως κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν θα δεχτούµε επιπλέον µέτρα αξίας ούτε ένα ευρώ αναφωνούσε ο Α. Τσίπρας. Έφερε τελικά και νέα µέτρα περίπου 4 δις. ευρώ σε πρώτη φάση (ακόµα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση). Να φύγει το ΔΝΤ ζητούσε επίµονα η Κυβέρνηση. Τελικά το ΔΝΤ όχι µόνο έµεινε, αλλά και ισχυροποίησε το ρόλο του στην εποπτεία υλοποίησης των µέτρων, αποκτώντας το δικαίωµα να επιβάλει ενδιάµεσα και άλλα µέτρα. «Αν δεν κλείσουµε τη συµφωνία µέχρι τον Δεκέµβριο, χαθήκαµε» έλεγε ο Ε. Τσακαλώτος. Ανάπτυξη και ανοδική πορεία της Οικονοµίας βλέπει παρά την καθυστέρηση ο Α. Τσίπρας, κόντρα σε κάθε λογική και στοιχείο. Εδώ δεν παίζουµε τις κουµπάρες µας έλεγε ο Πρωθυπουργός και προανήγγειλε πολιτική λύση και σύγκλιση Συνόδου Κορυφής. Μέσα σε λίγες ώρες, είπε σε όλα ΝΑΙ.

Νοµίζω ότι αυτό λέγεται επιεικώς πανωλεθρία σε µια διαπραγµάτευση. Ο Α. Τσίπρας τράβηξε επί µήνες µια αξιολόγηση επί µήνες, δηµιούργησε πρόσθετη ζηµιά στην Οικονοµία γύρω στα 12 δις. ευρώ απ’ ό,τι υπολογίζεται, δηµιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και τελικά δέχτηκε ότι µας ζητούσαν από πέρυσι, ενώ δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Δεν το λες και επιτυχία… Ας σηµειώσουµε δε, ότι αυτά είναι τα κατ’ αρχήν που δέχτηκε, γιατί υπάρχουν ακόµα και άλλα που πρέπει να συζητηθούν µέχρι να οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση.

Για να το καταλάβουµε καλύτερα. Η κυβέρνηση δέχτηκε περικοπές ύψους 1,8 δις. ευρώ στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019 (πέραν των περικοπών του 2017 που έχουν ψηφιστεί µε τον Προϋπολογισµό) και να φτάσει στα 5.600 ευρώ το αφορολόγητο από το 2020, κατ’ αρχήν, για να επιστρέψει η τρόικα. Υπάρχουν ακόµα και άλλα όµως. Θα υπάρξουν για παράδειγµα, πλεονάσµατα 3,5 % του ΑΕΠ τουλάχιστον για µια 5ετία όπως ζητείται; Δηµιουργούνται επίσης προβλήµατα από το αδιαµφισβήτητο γεγονός ότι είναι αστείο να µιλάµε για ανάπτυξη κατά 2,7 % µέσα στο 2017 όταν κλείσαµε το 2016 µε ύφεση. Υπάρχει δε και η δέσµευση, ότι αν δεν βγαίνουν τα νούµερα, όλα τα µέτρα θα έρχονται πιο νωρίς. Σε αυτά προσθέστε και τη ΔΕΗ, τον συνδικαλιστικό νόµο κ.α. και βγάλτε συµπέρασµα γα το πολιτικό- κοινωνικό- οικονοµικό κλίµα που θα δηµιουργηθεί.

Η κυβέρνηση πληρώνει την απουσία σχεδίου, την έλλειψη λογικής, το παιχνίδι µε την επικοινωνία, την αντίληψη ότι όλα γίνονται µε την κατάλληλη προπαγάνδα και τα κατάλληλα συνθήµατα. Διαχειρίζεται την πτώση της, όπως διαχειρίστηκε την άνοδό της. Θεωρεί ότι ο Α. Τσίπρας είναι ένα ισχυρό χαρτί, ενώ ακολουθεί και αυτός την πορεία του κόµµατός του, πολύ περισσότερο που φρόντισε να το καταστήσει ένα προσωποπαγές κόµµα βγαλµένο από το παρελθόν. Γι αυτό και ο ίδιος ήταν για τα κλάµατα στην οµιλία του στην Κ.Ε και αµφισβητήθηκε πρώτη φορά τόσο έντονα. Γι’ αυτό το ρίχνει πάλι στην σκανδαλολογία, στις εξεταστικές επιτροπές, στην καταγγελία εχθρών και υπονοµευτών που βρίσκονται παντού.

Τα ίδια κόλπα όµως δεν πιάνουν δύο ή και τρεις φορές. Γι’ αυτό συνεχίζοντας µε µια από τα ίδια, θα βρίσκεται µπροστά σε ένα όλο και διευρυνόµενο κλίµα δυσφορίας, αµφισβήτησης, οργής που δε θα µπορεί να αντιµετωπίσει. Πρώτα απ όλα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα µόρφωµα δίχως αφήγηση, δίχως ιδεολογικές και πολιτικές αποσαφηνίσεις.

Νοµίζω ότι βρισκόµαστε στο τέλος µιας περίεργης κυβέρνησης που επένδυσε σε αυταπάτες, ψέµατα, υποσχέσεις δίχως καµία βάση. Αυτά θα τα «λούζεται» σε όλο το διάστηµα που του αποµένει στην Κυβέρνηση βασανιστικά. Όπως λέει και ο λαός µας «Όλα εδώ πληρώνονται».

*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής