ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Χαραλαμπίδου

της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

Σαν Λαϊκή Ενότητα έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά μας την πάλη για την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους πλειστηριασμούς. Το ζήτημα της προστασίας αυτής δεν το βλέπουμε αποκομμένο, αλλά σε άμεση συνάρτηση με την μνημονιακή πολιτική που εκτινάσσει στα ύψη το ιδιωτικό χρέος και οδηγεί στη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας. Το συνολικό ύψος των ιδιωτικών χρεών, το α’ εξάμηνο 2016, ξεπέρασε τα 230 δις, με τάσεις ανόδου. Στα 110 δις υπολογίζονται μόνο τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες, ενώ πάνω από 130 δις υπολογίζονται τα χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

Για την χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων ευθύνονται: από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων (ιδίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες), τις παράνομες ρήτρες με τις οποίες φόρτωναν έξοδα στο δανειολήπτη, την πολιτική προώθησης επισφαλών προϊόντων (όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο) και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (για να μην αναφερθούμε σε όσους μικροομολογιούχους είδαν να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις τους με το PSI). Πολιτική που οδήγησε σε απόγνωση και αυτοκτονίες και έχει καταστήσει τον ιδιοκτήτη ενοικιαστή στο σπίτι του, ανεξάρτητα από το είδος του δανείου που έχει λάβει, καθώς οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό εξαρτούν τις ρυθμίσεις των καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων από την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων ή την εγγύηση τρίτων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι βέβαια τυχαία. Αποτελεί μια μορφή πρωταρχικής συσσώρευσης πλούτου που απέφερε κέρδη όχι μόνο στους τοκογλύφους δανειστές, αλλά και στα golden boys που λυμαίνονται τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το μεγάλο κεφάλαιο που λάμβανε θαλασσοδάνεια και αγύριστα ( 50 δις από τα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται ότι κατευθύνθηκαν σε τέτοιες επιχειρήσεις). Ταυτόχρονα οδηγεί στην αποστέρηση της λαϊκής περιουσίας, αλλά και ευρύτερες αναδιαρθρώσεις με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ακινήτων, επιχειρήσεων και αγροκτημάτων σε τράπεζες, real estates και ξένα vulture funds.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πολιτική της δεν συνέβαλε στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, αλλά αντίθετα πήρε μέτρα που καθιστούν τα δάνεια ελκυστικά προϊόντα για τα vulture funds. Ιδίως με τις ρυθμίσεις εκείνες που προβλέπουν α) τη δυνατότητα μεταβίβασης στα fund και ενήμερων δανείων, β) ότι ακόμα και οι πιο φτωχές οικογένειες δεν μπορούν –ούτε με προσφυγή στη δικαιοσύνη- να ρυθμίσουν τα δάνεια τους σε ποσά κατώτερα από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού, γ) ότι δεν δύνανται οι δανειολήπτες –ακόμα και όσοι ενημερωθούν ότι επίκειται η μεταβίβαση του δανείου τους σε ξένο fund- να αγοράσουν αυτοί το δάνειό τους στην ίδια τιμή.

Είχε προηγηθεί: 1) η άρση της αναστολής πλειστηριασμών 2) η αλλαγή του Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών που διακρίνει τους δανειολήπτες σε συνεργαζόμενους και μη, 3) η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα που διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς (και εισάγουν συστήματα ηλεκτρονικής ειδοποίησης), μειώνουν τα μέσα άμυνας του ιδιοκτήτη και κατατάσσουν προνομιακά τις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των εργαζομένων, ακόμα και έναντι των απαιτήσεων του Δημοσίου, 4) η μείωση των ορίων για την επιβολή κατασχέσεων στο εισόδημα των οφειλετών (και βέβαια η αυτόματη παρακράτηση ποσών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τις Τράπεζες στους μισθούς των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων χωρίς όρια προστασίας).

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απόλυτα αναγκαία σήμερα η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη γύρω από την αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων να εκπληρώσουν τις διαρκώς ογκούμενες υποχρεώσεις τους. Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συλλογικότητα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης σταματάμε τους πλειστηριασμούς της λαϊκής και εργατικής περιουσίας.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη-κράτους. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

*Η κ. Χαραλαμπίδου είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας