ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα μυστήριο που κρατάει χρόνια, από τη δεκαετία του ‘80 και δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι σήμερα, θα προσπαθήσουν να λύσουν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για τη δυσοσμία στον Εύοσμο, που είναι φαινόμενο γνωστό από παλιά, μέσα από τις καταγγελίες και τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα για την ταυτοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τη δυσοσμία, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου, Κωνσταντίνη Σαμαρά.

“Θα ψάξουμε για θειούχες ενώσεις (υδρόθειο, μερκαπτάνες, σουλφίδια) και θα προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις συγκεντρώσεις τους. Παράλληλα θα επιχειρήσουμε να συσχετίσουμε τις συγκεντρώσεις αυτές με την κατεύθυνση του ανέμου” εξηγεί η κ. Σαμαρά και διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους χημικές ενώσεις είναι γνωστό ότι εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Αναφερόμενη σε αντίστοιχες περιπτώσεις δυσοσμίας που καταγράφει η έρευνα, σημειώνει ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο εξωτερικό όπου καταγράφονται επεισόδια δυσοσμίας είτε από διαρροή σε εργοστάσια, είτε από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, είτε από εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, είτε από διυλιστήρια. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, και το ενδεχόμενο αναερόβιων δράσεων σε επιφανειακά νερά στο έδαφος.

“Όλα αυτά θα εξεταστούν, ενώ η διαδικασία προβλέπει τη συλλογή δειγμάτων και την ανάλυσή τους στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ” λέει και γνωστοποιεί ότι τέτοιου είδους μετρήσεις θα γίνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. “Είναι δύσκολες μετρήσεις. Χρειάζεται εξοπλισμός αλλά και η απαιτούμενη εμπειρία στη χρήση του καθώς και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι οι οσμές δεν συγκαταλέγονται στους συμβατικούς ρύπους που εξετάζονται σήμερα από τα συμβατικά όργανα. Επιπλέον οι αναλύσεις απαιτούν χρόνο, διότι θα διενεργούνται μετρήσεις σε βάθος χρόνου, υπό διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες. Άλλωστε το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε καθημερινή βάση” προσθέτει.

 

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ