ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

Όταν στις 14 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δύο απολυμένοι εργάτες από το ΚΔΑΥ Σίνδου ήρθαν να καταγγείλουν τα λίαν επιεικώς απαράδεκτα που συμβαίνουν στην επιχείρηση, ο πρόεδρος αρνήθηκε να τους δώσει το λόγο. Ούτε η καταγγελία των εργατών ότι ο ιδιοκτήτης του ΚΔΑΥ κ. Οικονομάκης συνόδευσε την απόλυσή τους με την εφιαλτική υπενθύμιση της εγκληματικής επίθεσης στην Κούνεβα, κατάφερε να διακόψει τη ρουτίνα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ.

Ακαριαία αντέδρασε το Υπουργείο Εργασίας στις καταγγελίες των εργαζομένων και στη δημοσιοποίησή τους. Με εντολή του Γ.Γ Ανδρέα Νεφελούδη οι επιθεωρητές Υγείας και Εργασίας έλεγξαν το εργοστάσιο και εντόπισαν σωρεία παραβάσεων στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και επικίνδυνες ελλείψεις στις υποδομές του ΚΔΑΥ:

Οι εργάτες δεν φορούσαν τα κατάλληλα γάντια, δεν υπήρχε σταθμός πρώτων βοηθειών, ο εργοδότης δεν είχε υπογράψει τις αναφορές του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας. Διαπιστώθηκαν επικίνδυνα ανοίγματα στην αλυσίδα διαλογής, Η μελέτη επαγγελματικών κινδύνων δεν ήταν υπογεγραμμένη και θεωρημένη, δεν υπήρχε πρωτόκολλο ελέγχου της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Ένα κλαρκ και τρία ανυψωτικά μηχανήματα δεν είχαν πιστοποιητικά ελέγχου, τα αποδυτήρια ήταν κοινά για άντρες και γυναίκες. Οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν από εταιρεία σε εταιρεία για την εκτέλεση του ίδιου έργου, χωρίς όμως να τηρούνται οι όροι και τα δικαιώματα που είχαν κατά την προηγούμενη σύμβασή τους. Απολύθηκαν όσοι/ες εργάτες/τριες αντέδρασαν στη μετατροπή των συμβάσεών τους από αορίστου χρόνου σε δίμηνες.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και σε άλλα τρία ΚΔΑΥ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε ένα από αυτά εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Παρά τις αποκαλύψεις, τόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης όσο και οι δήμοι που παραδίδουν απορρίμματα στο ΚΔΑΥ Σίνδου, λόγω της σύμβασής τους με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τηρούν σιγή ιχθύος. Αντίθετα, όπως τόνισε ο Α. Νεφελούδης, «η Αυτοδιοίκηση έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να ελέγχει αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται» και ότι «τώρα πρέπει να ελεγχθούν οι συμβάσεις από την Οικονομική Αστυνομία, καθώς πρέπει να γίνει γνωστό πώς γίνεται να αναθέτουν κάποιοι έργο το οποίο αυτός που αναλαμβάνει αναθέτει με τη σειρά του σε υπεργολάβο», διότι «έτσι φτάνουμε σε φαινόμενα τύπου Κούνεβα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» που κατήγγειλε τη διοίκηση Μπουτάρη ότι απέκλεισε ουσιαστικά την παρέμβαση των εργαζόμενων στο δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι «οι «σκοτεινές μέρες που επέτρεπαν σε ασύδοτους εργοδότες-εργολάβους συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις όπως αυτές σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα πέρασαν ανεπιστρεπτί». Άλλωστε ήδη από το 2011, είχαμε αποκαλύψει ότι το ΚΔΑΥ Σίνδου ανήκει στην ΟΙΚΟΜΕΤ, όπου εργαζόταν η Κούνεβα.

*Ο κ. Μηταφίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης