ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές συζήτησαν ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου, οι οποίοι τον συνάντησαν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Οι πέντε δήμαρχοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική και έθεσαν στον επίτροπο το αίτημά τους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ενόψει της τουριστικής περιόδου, κυρίως από ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων, καθώς και παραβατικούς, «οι οποίοι δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους».

Επίσης, ζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νησιά από τις προσφυγικές ροές.

«Οι πρόσφατες, εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν κάποιες ελλείψεις» διαπίστωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ζήτησε «ειδικά προσαρμοσμένα για χειμερινές συνθήκες καταλύματα της Ύπατης Αρμοστείας, τα οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εγκατασταθούν άμεσα».

Επίσης, ζήτησε οι συντονιστές των νησιών να αναλάβουν «χωρίς καθυστέρηση» τα καθήκοντά τους και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, καθώς και να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση «κάθε δυνατή πρωτοβουλία για τη στήριξη των νησιών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μια ευρωπαϊκή και εθνική πρόκληση και ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις» και επανέλαβε ότι «πρέπει να συνεχίζει να τηρείται και να επιταχυνθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των νησιών, αλλά και κάθε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση και εξέφρασε, για ακόμα μία φορά, την ευγνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους κατοίκους των νησιών «που έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ευαισθησία και ανθρωπιά».

Ο επίτροπος απηύθυνε, εξάλλου, πρόσκληση στους δημάρχους των πέντε νησιών να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ευρωπαίος συντονιστής για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι.

Οι πέντε δήμαρχοι έχουν ζητήσει να δουν τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, ενώ προγραμματίζουν και συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων.