ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο παρουσιάζεται η πρόταση που έλαβε το »πράσινο φως» την προηγούμενη εβδομάδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για τη διαμόρφωση του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης «Βενιζέλου».

Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή του σταθμού σε βάθος 30 μέτρων και παράλληλα την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Για την απόφαση έδειξε ιδιαίτερη ικανοποίηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του στην επιτροπή: «για την εξαιρετική δουλειά, η οποία έγινε σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης».

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε ότι : «έχει πάψει η αντιπαλότητα μεταξύ Αττικό Μετρό και Δήμου» και συμπλήρωσε: «ο αγώνας του δήμου δικαιώνεται», συνεχίζοντας πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα παραδώσουμε στην πόλη ένα τέτοιο μνημείο πολιτισμού, το οποίο θα κάνει τους Θεσσσαλονικείς να σέβονται περισσότερο την πόλη τους». Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι : «Το σημαντικό στην περίπτωση της Βενιζέλου είναι το μνημειακό Τετράπυλο. Είναι κάτι σαν την Καμάρα για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί. Είναι ο πολεοδομικός ιστός της πόλης».

Για το κόστος ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε: «Ο πολιτισμός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό ως προς το μέγεθός του. Δεν αποτιμάται το αγαθό αυτό σε λεφτά. Για ορισμένους επικρατεί ακόμη έντονη η αντιπολιτευτική διάθεση και χαρακτηρίζουν την ιστορία αυτή μια τρύπα στο νερό. Συνεχίζουν να κατηγορούν τον δήμο για τις καθυστερήσεις. Είναι ψεύτικα και παραπλανητικά τα νούμερα που παρουσιάζουν. Η οποιαδήποτε κοστολόγηση της κατασκευής του σταθμού θα προκύψει από την τελική μελέτη».

Μάλιστα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο όραμα να δημιουργηθεί μια αρχαιολογική πλάζα στην πέριξ περιοχή: «Το εύρημα μας δημιούργησε ένα όραμα. Πέρα από την αρχαιολογική πλάζα, να γίνει ένας αρχαιολογικός περίπατος, ο διαχρονικός περίπατος της πόλης, ο οποίος θα ξεκινάει από σταθμό, θα συνεχίζει στην πλατεία Διοικητηρίου, θα πηγαίνει στον Άγιο Δημήτριο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλατεία Αριστοτέλους και θα καταλήγει στην Παναγία Χαλκέων και τον σταθμό της Βενιζέλου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός είναι το τεράστιο περιουσιακό μας στοιχείο».