, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Εικόνες που σοκάρουν μέσα στο AΠΘ (ΦΩΤΟ)

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Της Αρετής Τασούλα – Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και αρκετά χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι αφορούν στη διακίνηση των ναρκωτικών και γενικά και στις εγκληματικές δράσεις εντός του campus, βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, μετά τον εντοπισμό μίας νεκρής γυναίκας -πιθανότατα από χρήση – το πρωί της Πέμπτης 1 Ιουνίου, στο υπόγειο κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής.

«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνική»
Τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, κ. Περικλής Μήτκας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών εντός του πανεπιστημίου, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει… άλυτο. «Αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός έρχεται για άλλη μια φορά να αναδείξει το πρόβλημα που έχουμε όχι μόνο στην πόλη αλλά και μέσα στο πανεπιστήμιο και αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών» δηλώνει ο ίδιος στην «K» και προσθέτει: «Τους τελευταίους μήνες βέβαια η πολιτεία μας βοήθησε αρκετά. Έχουμε πρόοδο σε πολλές περιοχές της πανεπιστημιούπολης, αλλά τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά γύρω από το χώρο που βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, κ. Χαράλαμπου Φείδα, ο οποίος τονίζει: «Υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και περίοδοι ύφεσης. Οφείλω να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Το μετεωροσκοπείο ήταν ένας χώρος που λυμαίνονταν ομάδες που διακινούσαν ναρκωτικά» σημειώνει. «Με κάποιες κινήσεις από τις πρυτανικές αρχές, μπόρεσαν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος στο χώρο, αλλά ένα μέρος του προβλήματος μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνική, γι αυτό το λόγο τα προβλήματα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό εστιάζονται εκεί. Ο ΟΚΑΝΑ που βρίσκεται δίπλα είναι μία πηγή που προσελκύει άτομα σχετικά με τα ναρκωτικά. Δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία αλλά είναι κάτι που συντελεί στο πρόβλημα».

“Συνεργασία πρυτανικών και αστυνομικών αρχών”
Για άμεση συνεργασία τόσο της πολιτείας όσο και των αστυνομικών με τις πρυτανικές αρχές κάνει λόγο η ακαδημαϊκή κοινότητα, κρίνοντας πως μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει την αρχή της λύσης του προβλήματος. «Το Αριστοτέλειο ζητά διαρκώς από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι είναι και αυτό ένα σχολείο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την παραβατικότητα» καταγγέλλει ο πρύτανης του ΑΠΘ. Από την άλλη, ο κ. Φείδας εξηγεί: «Δυστυχώς, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει την υπηρεσιακή δυνατότητα να ανταποκριθεί μόνη της. Μοναδικός φορέας είναι οι αστυνομικές αρχές. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βελτίωση του προβλήματος – γιατί επίλυση δεν γίνεται, ναρκωτικά υπήρχαν και θα υπάρχουν – στον χώρο του πανεπιστημίου είναι η συνεργασία της πολιτείας με τις πανεπιστημιακές αρχές. Να γίνει ένα σχέδιο δράσης και να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει βούληση από την πολιτεία και όχι να μετατίθενται τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, που δεν έχουν την υπηρεσιακή δυνατότητα να επέμβουν».
«Το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με μια συστηματική συνεργασία των πανεπιστημιακών αρχών και των αρμόδιων αστυνομικών αρχών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά» σημειώνει στην «K» ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής φιλολογίας στη Φιλοσοφική. «Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια ούτως ώστε ο αφύλαχτος, σκοτεινός και καθόλου περιποιημένος χώρος να διαμορφωθεί έτσι που να μπορεί να μπει ο απλός κόσμος και όχι μόνο οι ναρκομανείς. Αυτό μάλιστα που συνέβη με το πτώμα μας δείχνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια» καταλήγει.

«Το άσυλο δεν μπορούν να το εκμεταλλεύονται παραβατικές και εγκληματικές ομάδες»
Ως κύρια πηγή του προβλήματος ο κ. Φείδας ανήγαγε την ασφάλεια που αισθάνονται οι «παραβατικές και εγκληματικές ομάδες» μέσα στην πανεπιστημιούπολη. «Το θέμα είναι ότι οι εγκληματικές ομάδες αισθάνονται ότι μπορούν να δρουν ανενόχλητα μέσα σε αυτούς τους χώρους. Το πανεπιστημιακό άσυλο σαν ιδέα υφίσταται γιατί πρέπει να κατοχυρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και στην έρευνα και γενικά στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άσυλο μπορούν να το εκμεταλλεύονται παραβατικές και εγκληματικές ομάδες» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τα άτομα αυτά αισθάνονται ότι σε αυτό το χώρο οι πιθανότητες να συλληφθούν είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με έξω. Όταν υπήρξε μια οργανωμένη παρέμβαση από την αστυνομία, σε συνεργασία φυσικά με τους φύλακες, που υποστηρίχθηκε οικονομικά από το πανεπιστήμιο, έξω από το μετεωροσκοπείο για παράδειγμα σταμάτησε να υπάρχει πρόβλημα, γιατί θεώρησαν ότι οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεγαλύτερες. Η πηγή του προβλήματος είναι αυτή».

Για την ασφάλεια του χώρου αλλά και τον προγραμματισμό και την εφαρμογή ενός μελετημένου συστήματος φύλαξης έκανε λόγο η κ. Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και περιφερειακή σύμβουλος από τους “Πολίτες Μπροστά”. «Η φύλαξη του Πανεπιστημίου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε ούτε οι καθηγητές ούτε και η διοίκηση από μόνη της. Θα πρέπει το Υπουργείο να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τις πρυτανικές αρχές και να επιβάλλει ένα πολύ μελετημένο σύστημα φύλαξης, ένα από τα πολλά που ισχύουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό» είπε η ίδια χαρακτηρίζοντας χρόνιο το πρόβλημα και αναφέροντας σχετικά πως «στρουθοκαμηλίζουμε». Την φύλαξη του χώρου επεσήμανε και ο κ. Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας. «Δεν είναι και το χειρότερό μας πρόβλημα τα ναρκωτικά. Για έναν χώρο που δεν φυλάσσεται, πάλι καλά να λέτε. Έχουμε καταπιεί πολλά πράγματα, αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι η χειρότερη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εικόνες ντροπής στο χώρο της Πολυτεχνικής
Δυσοσμία από περιττώματα, βουνά από σκουπίδια, λιμνάζοντα νερά αλλά και χρησιμοποιημένες σύριγγες είναι λίγα από τα πράγματα που αντικρίζουν καθημερινά οι φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής, στο χώρο που βρέθηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Το υπόγειο του κτιρίου Ε13 της Πολυτεχνικής έχει μετατραπεί σε… υγειονομική βόμβα, με τον πρύτανη του ΑΠΘ να σχολιάζει: «Το μέρος εκεί είναι γιαπί. Είναι ένα ημιτελές έργο που δεν γίνεται να ολοκληρωθεί για οικονομικούς λόγους. Και να το καθαρίσουμε, ο χώρος είναι ανοιχτός. Πρόσβαση θα υπάρχει».
Δείτε φωτογραφίες του karfitsa.gr από το υπόγειο της Πολυτεχνικής που σοκάρουν:

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.