ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ελπίδα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και υπάρχει υπεραπόδοση 1% των εσόδων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένες, στόχος μας να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που επιμένει να ζητά νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Όπως φαίνεται από χθες υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό του ΔΝΤ» συμπλήρωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα από τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. «Δική μας βούληση να υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά, αυτή είναι η επιδίωξη μας. Αναμένουμε στη διάρκεια των συζητήσεων να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας».

«Επιδίωξη μας η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ενταχθούμε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο κ. Τζανακόπουλο. Για τις πρωτοβουλίες, ωστόσο, σε νέα ερώτηση δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά μίλησε για διάθεση των μερών ώστε να βρεθεί μια λύση ενώ σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο. «Όταν τεθεί η συνολική πρόταση για τα εκκρεμή ζητήματα στην κυβέρνηση θα σκεφτούμε τη συνολική λύση. Δεν υπάρχει, όμως, πρόθεση και διάθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Είμαστε διατεθειμένοι να ζητήσουμε οποιαδήποτε κοινωνικά βιώσιμη πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει παράλογες λύσεις και θα οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Εμφανίστηκα κατηγορηματικός, δε, ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου και το θεωρούμε παράλογη απαίτηση» προσθέτοντας ότι «δεν έχει κατατεθεί πρόταση επίσημα για μείωσή του πριν το 2018»

Σε νέα ερώτηση για το πού εδράζεται η αισιοδοξία του είπε ότι «η πεποίθηση μου ξεκινά από το ότι υπάρχει το πολιτικό υπόστρωμα για να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία εντός σύντομου διαστήματος και ότι από όλες τις πλευρές έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα σε θεσμούς, ΔΝΤ και κυβέρνηση που υπάρχουν ήδη από την πρώτη αξιολόγηση». «Θεωρώ ότι υπάρχει μομέντουμ για ένα νέο σημείο ισορροπίας» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες με τα μπλοκάκια
Για τα μπλοκάκια αφού είπε ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα ήταν συμφωνία της ΝΔ, είπε ότι υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες που προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία αλλά και αχρείαστη επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων μιλώντας για μια τροπολογία που επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας.

Η κυβέρνηση θα ανακάμψει μέχρι τις εκλογές του 2019
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντοτε τις κοινωνικές διαθέσεις είπε ο κ. Τζανακόπουλος αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονη κοινωνική δυσκολία καθώς τα μέτρα που έχουν συσσωρευθεί στα επτά χρόνια της κρίσης έχουν επηρεάσει πολλούς πολίτες συμπληρώνοντας ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους η κυβέρνηση θα ανακάμψει και θα δώσει τη μάχη και θα κερδίσει στις εκλογές του 2019.
Επίθεση στη ΝΔ
Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «απόπειρα ελέγχου ενημέρωσης από τη ΝΔ».

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του όχι επειδή είναι εμμονή της κυβέρνησης αλλά γιατί είναι νομική υποχρέωση του προέδρου της ΝΔ ως βουλευτή πρώην υπουργού και αρχηγού κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο χαρακτήρισε «ακροδεξιό» χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον λυπηρό χωρίς να έχει δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτα παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του να κάνει τέτοιες κατηγορίες».

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώνουμε τα ταξίδια του πρωθυπουργού
Σε ερώτηση για το γιατί δεν ανακοινώθηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι είπε ότι «η θέληση του πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το ταξίδι όπως και άλλα δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε. Όταν τέθηκε το ζήτημα δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και αποδείχθηκε η συκοφαντία και το ψεύδος του κ. Γεωργιάδη».