ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γιορτάσθηκαν σήμερα τα Χριστούγεννα σε όλες τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις, που ζουν υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.  Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία η Θεία Λειτουργία στους καθεδρικούς  ναούς μεγάλων πόλεων έγινε  σε συνθήκες «πολιορκίας», με αστυνομικές δυνάμεις να έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από τις εκκλησίες και να ελέγχουν τους εισερχόμενους.

Στη Ρώμη, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό ειδικές δυνάμεις τη αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκα ανά 100 μέτρα και διενεργούσαν ελέγχους. Ανάλογη εικόνα έξω από τον καθεδρικό του Μιλάνου, στην Παναγία των Παρισίων και κοντά στους μητροπολιτικούς ναούς της Φρανκφούρτης, του Αννόβερου και άλλων γερμανικών πόλεων.

Στον καθεδρικό της Κολωνίας αστυνομικοί φρουρούσαν όλες τις εισόδους του ναού, διενεργώντας… face control.

Σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες οι αρχές  ασφαλείας είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ναούς και τόπους θρησκευτικής συνάθροισης, που εκτιμάται ότι αποτελούν αυτή την περίοδο προτιμώμενο στόχο των τζιχαντιστών τρομοκρατών.

Στην Ιταλία πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής με καλυμμένα τα πρόσωπα έστησαν μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στις γιορτές.

Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί κάθε 100 μέτρα.

Αστυνομοκρατείται η Γαλλία

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στη Γαλλία.

«Η επίθεση στο Βερολίνο υπενθύμισε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς για μέτρα πρόληψης και να φροντίσουν ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές και όλες οι βραδινές λειτουργίες θα είναι ασφαλείς», είπε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Ο κίνδυνος μιας επίθεσης ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι υπαρκτός, μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής αστυνομόας.

Στο καθεδρικό του Στρασβούργου τα μέτρα ασφαλείας για την αποψινή λειτουργία θα είναι δρακόντεια: έλεγχοι, έρευνες σε τσάντες και σακίδια, περιορισμένη πρόσβαση. Παρόμοια θα είναι τα μέτρα και σε άλλες εκκλησίες, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε ο Φαλκόν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν Ντομινίκ Λεμπρέν χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι «ανησυχίες» που εκφράζουν οι πιστοί. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «είναι αδύνατον να προστατευτούν όλες οι εκκλησίες», αναφερόμενος στην επίθεση στο Σεντ-Ετιέν-ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, όπου δύο τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν ιερέα στα τέλη Ιουλίου.

Και στη Μ. Βρετανία

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή της πριν από μερικές ημέρες ότι υπάρχουν «λεπτομερή σχέδια για την προστασία των δημοσίων εκδηλώσεων» στη διάρκεια των εορτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επίπεδο της απειλής είναι υψηλό, γεγονός που σημαίνει ότι οι βρετανικές αρχές θεωρούν μια επίθεση «πολύ πιθανή».

Μέτρα ασφαλείας ισχύουν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας. Έντονη είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο Μάντσεστερ, όπου έχουν πυκνώσει οι αστυνομικές περιπολίες, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά κυκλοφορούν μέσα στο πλήθος.

Πηγή: sofokleousin.gr