ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία πολύ κρίσιμη στιγμή επιλέγει η Τουρκία για να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις όσον αφορά το Αιγαίο. Ενώ στη Γενεύη είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για την Κύπρο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει ξανά τους τόνους όσον αφορά το Αιγαίο, και με μία ανακοίνωση διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου, δήλωσε χθες ότι η Τουρκία περιμένει σύνεση από την Αθήνα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα: «Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει οικισμούς σε 28 νησίδες στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν ανέφερε τα ονόματα αυτών των 28 μικρών νησίδων.  Έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ντε φάκτο συνθήκες που δημιουργήθηκαν από ελληνικές πολιτικές για αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το παρόν δεν έχει βγάλει ανακοίνωση, ωστόσο δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα ο αν. υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9». Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε μάλιστα πως «όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος».

Οι ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προβάλλονται εκτενώς και στον τουρκικό Τύπο σήμερα. Τα περισσότερα ρεπορτάζ φέρουν τον τίτλο «Η απάντηση της Τουρκίας για τα 28 νησιά» και μέσα γίνεται αναφορά στο σχέδιο που προανήγγειλε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και μεταφέρεται η δήλωση του Χ. Μουφτούογλου.

Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο

Την ίδια στιγμή, τουρκικά αεροσκάφη και δη οπλισμένα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για μία ακόμη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι η τουρκική ηγεσία δεν πτοείται από τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εκτός των δύο οπλισμένων μαχητικών, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν δύο ελικόπτερα. Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η νέα προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα προκλήσεων το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Άγκυρας, που κυρίως έχει εκδηλωθεί με τις δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και των ελληνοτουρκικών συνόρων από την πλευρά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.