ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Κυριάκου Ποζρικίδη*

Πράξη κάνει η ΔΕΘ-Helexpo τη δέσμευσή της για εξωστρέφεια και συνέργειες. Η Agrothessaly, προϊόν της συνεργασίας του δήμου Λαρισαίων με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, ήταν μόνο η αρχή και απέδειξε πως η σύμπραξη φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Η 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατάφερε, στην πρώτη της διοργάνωση υπό τη νέα της μορφή, να πετύχει και τους τρεις στόχους που είχε θέσει εξαρχής: την επισκεψιμότητα, τους εκθέτες και τους εκθεσιακούς χώρους. Ειδικότερα, η έκθεση, που με τη διοργάνωσή της αυτή εγκαινίασε τη στρατηγική συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo και του δήμου Λαρισαίων, κατάφερε να προσελκύσει 40.153 επισκέπτες, μέγεθος τετραπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Παράλληλα, φιλοξένησε 167 εκθέτες που εκπροσώπησαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες, αριθμός τριπλάσιος έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης, ενώ υπερδιπλάσιος ήταν ο εκθεσιακός χώρος, που ανήλθε σε 20.000 τ.μ., στην Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης.

Σειρά έχει τώρα η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που τον φετινό Μάιο θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς. Ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία φέρνει κοντά τις δύο πλευρές με μοναδικό σκοπό τη μεγέθυνση μιας έκθεσης-συμβόλου για τη γούνα. Με την εκθεσιακή μας τεχνογνωσία και την εμπειρία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι εντυπωσιακά, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση να μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

Στη ΔΕΘ-Helexpo πιστεύουμε πως η εξωστρέφεια δεν είναι μόνο εξορμήσεις στις διεθνείς αγορές, αλλά και ενίσχυση των δράσεων εντός συνόρων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όπου το εκθεσιακό know how της εταιρείας μπορεί να βοηθήσει στην προβολή της τοπικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών. Ήδη στην Κομοτηνή έχουμε συμπράξει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διοργάνωση της έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», που χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δυνατή, ενώ εξετάζουμε διάφορες συνεργασίες ανά την Ελλάδα, που θα εμπλουτίσουν το εκθεσιακό μας χαρτοφυλάκιο και θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, ένα κρίσιμο «στοίχημα» για τη χώρα. Μάλιστα, αυτή την περίοδο συζητάμε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης της έκθεσης «Πελοπόννησος».

Την ίδια ώρα η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στην Αττική, μια ιδιαίτερα σημαντική εκθεσιακή αγορά. Πριν από λίγο καιρό διοργάνωσε τις Infacoma-Aquatherm για πρώτη φορά στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, ενώ εντός του Μαΐου θα διοργανώσει την 1η Greek Travel Show, μια καινούρια τουριστική έκθεση, ενόψει της έναρξης του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα η ΔΕΘ-Helexpo δικτυώνεται και σε διεθνές επίπεδο, διευρύνοντας τις συνεργασίες της στο εξωτερικό, ενώ η επικείμενη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ έχει ήδη ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Άπω Ανατολή.

Η εξωστρέφεια αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και διατρέχει την εκθεσιακή πολιτική του, κάτι που θα γίνει ακόμα πιο εμφανές στο επόμενο διάστημα.

 

*Ο κ. Ποζρικίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.