ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Pulling A Shot of Espresso

 

Pulling A Shot of Espresso

Αν κάνει κανείς μία γρήγορα αναζήτηση στο διαδίκτυο και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, θα διαπιστώσει εύκολα πως σερβιτόροι, σερβιτόρες και βοηθητικό προσωπικό σε μπαρ, καφέ και χώρους εστίασης έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ ακολουθούν οι πωλητές- πωλήτριες και υπεύθυνοι πωλήσεων. Είναι γεγονός πως αρκετοί νέοι που αποφασίζουν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στην Ελλάδα… κρεμάνε τα πτυχία τους στον τοίχο και πιάνουν τους δίσκους ανά χείρας προκειμένου να μπορέσουν να βιοποριστούν. Την ίδια ώρα τα επιδοτούμενα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων αυξάνονται και πληθύνονται, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στην ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα μας είναι η μόνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 50% (50,4%).

Της Έλενας Καραβασίλη

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Karfitsa ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τα επαγγέλματα επισιτισμού είναι όντως αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο λόγος όμως σύμφωνα με τον ίδιο είναι συγκεκριμένος. «Στα συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλάζουν τους εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα διότι δεν τους κολλάνε ένσημα και τους πληρώνουν με πολύ χαμηλούς μισθούς που συμφωνούνται “κάτω από το τραπέζι”, χωρίς να υπάρχει καμία σύμβαση. Άρα δε μιλάμε για μία θετική εξέλιξη, η ζήτηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εργασίας», εξηγεί ο κ. Τσαραμπουλίδης. Ο ίδιος αναφέρεται και στη σχετική ζήτηση που υπάρχει στα εποχιακά επαγγέλματα τουρισμού, όπου όμως: «τα χρονικά όρια είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει μεν μία κινητικότητα αλλά μιλάμε για εργασία που διαρκεί το πολύ πέντε μήνες». Αντίστοιχη εικόνα έχει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης. «Η γενική εικόνα είναι ότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς κρίσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχει κανένα επάγγελμα που να έχει ζήτηση ή κάποιος κλάδος που να πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Παρόλα αυτά, σημειώνεται μία σχετική ζήτηση σε προσωπικό που μπορεί να στελεχώσει τα διάφορα καφέ, που είναι και οι μόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν πλέον».

Αυξήθηκαν οι αφίξεις, μειώθηκαν τα έσοδα

Παρά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που κάνουν λόγο για δημιουργία τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας στα τουριστικά επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις αφίξεις, η μείωση που υπάρχει στις εισπράξεις για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι σημαντική. «Η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2016 υποδηλώνει τη σημαντική φοροδιαφυγή στην οποία εξωθεί μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων η υπερφορολόγηση και δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα και ως προς το κατά πόσο τα capital conrols οδηγούν πλέον στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό όχι μόνο τις ναυτιλιακές και εξαγωγικές, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις» αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Μπακατσέλος σημειώνει ότι: «ακόμη και ο τουρισμός σημειώνει κάμψη. Όλοι οι κλάδοι υστερούν. Μπορεί να σημειώνουν μικρότερη πτώση συγκριτικά με άλλους κλάδους που έχουν καταστραφεί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πάνε καλά. Βέβαια, φυσικά και υπάρχουν επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο που σημειώνουν αύξηση στα κέρδη τους και έχουν μία πολύ καλή πορεία, είτε ανήκουν στο χώρο του τουρισμού, είτε των οικοδομικών υλικών κ.ο.κ.. Όμως, αυτές οι επιχειρήσεις είναι λίγες σε αριθμό άρα η γενικότερη εικόνα είναι ζοφερή». Ο κ. Μπακατσέλος σημειώνει πως η εστίαση είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος. «Υπάρχει μεγάλη ανακύκλωση του προσωπικού σε αυτές τις επιχειρήσεις και αυτό διότι θεωρώ πως τα ποσοστά μαύρης εργασίας είναι υψηλά. Επίσης είναι γεγονός ότι πολλοί δηλώνουν άνεργοι προκειμένου να παίρνουν τα επιδόματα ανεργίας και δουλεύουν “μαύρα” σε καφέ και μπαρ», καταλήγει ο κ. Μπακατσέλος.

Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

Η απαισιοδοξία επιχειρηματιών στο νομό Θεσσαλονίκης, αποτυπώθηκε στην τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2016. Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία», παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-6 σε εθνικό και -2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Βελτίωση (σε σχέση με τον Μάρτιο 2016) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μεν ως μη ικανοποιητικό, αλλά με βελτιωμένη αποτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Αρνητικό αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -21 μονάδες (ήταν στο -31 τον Μάρτιο), έναντι -7 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +9 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το λιανικό εμπόριο» και με ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2016. Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει, ωστόσο, εντυπωσιακή βελτίωση και βρίσκεται πλέον σε σαφώς θετικό έδαφος, ενώ οριακά θετικό πρόσημο και μικρή πτώση καταγράφει ο ευρωπαϊκός δείκτης. Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων στο νομό βρίσκεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο), έναντι +15 (από +3 μονάδες τον Μάρτιο) σε εθνικό και +1 (από +5 μονάδες τον Μάρτιο) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρνητικός αλλά σε ελαφρά καλύτερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2016, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων στο νομό βρίσκεται στις -46 μονάδες, έναντι -60 σε εθνικό επίπεδο και -12 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έντονα αρνητική εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6άμηνο, αν και φαίνεται να κινείται ελαφρά καλύτερα σε σχέση με τον Μάρτιο.