ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολίασε τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και της κεντροαριστεράς.

Αναλυτικά:

Για την αξιολόγηση:

Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται μια “κυβέρνηση τσίρκο”. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου χθες είπε ότι διαπραγματεύεται η χώρα την μείωση στο αφορολόγητο. Μια δήλωση η οποία υπονομεύει τη διαπραγμάτευση όταν την κάνεις δημόσια εν ώρα διαπραγμάτευσης. Σήμερα είπε ότι ήταν άστοχη η δήλωσή του.
  • Σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν ξέρει στοιχεία για εργαζόμενους που να παίρνουν κάτω από 200 ευρώ. Πριν ένα μήνα η κ. Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, είπε ότι 125.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας εργάζονται με κάτω από 100 ευρώ το μήνα. Αναρωτιέμαι μιλάνε μεταξύ τους στην κυβέρνηση;

Την χαρακτηρίζω “κυβέρνηση τσίρκο”, δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση στη χώρα, να υπάρχει μια κυβέρνηση χωρίς την στοιχειώδη σοβαρότητα την ώρα της διαπραγμάτευσης. Όσο για την αξιολόγηση, κάθε μήνας που περνάει η χώρα μας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον προηγούμενο γιατί τελειώνουν τα χρήματα και αυτό οδηγεί σε χειρότερα μέτρα. Η αξιολόγηση έπρεπε ήδη να έχει κλείσει με αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι με τις εμμονικές απαιτήσεις ορισμένων δανειστών, όπως η προληπτική νομοθέτηση μέτρων. Πολλές φορές για να διατυπώνουν σκληρές απαιτήσεις οι δανειστές δίνει δικαίωμα η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία μεταρρύθμιση.

Το αφορολόγητο δεν πρέπει να μειωθεί, γιατί θα μειώσει κι άλλο την αγοραστική δύναμη. Η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται σήμερα ανάμεσα στο να δεχτεί τα πάντα ή να μην δεχτεί τίποτα αντί να προχωρεί σε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.

Για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά:

Αυτός ο χώρος για να πάει μπροστά θέλει δύο στοιχεία. Ενότητα και Ανανέωση. Ενότητα σημαίνει όλοι μαζί. Να μην υπάρχει κατακερματισμός του χώρου. Δεν μπορώ να διανοηθώ να μην κατέβει όλος μαζί ο χώρος αυτός στις επόμενες εκλογές για να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου.

Δεύτερον ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Όχι στην ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων. Μακριά από κάθε λαϊκισμό. Είναι ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη και η ένταξη του κινήματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και κάθε άλλου κόμματος, κίνησης και πολιτικού στελέχους που βρίσκεται στον προοδευτικό χώρο.

Η δική μας πρόσκληση είναι να πάμε σε ευρύτερες διαδικασίες που θα ανασυγκροτήσουν τον χώρο. Κανείς δεν πρέπει να ενισχύσει τον κατακερματισμό.Η πρόσκληση για μία ισχυρή κεντροαριστερά δεν μπορεί να μην είναι ανοιχτή σε όλα τα στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Κανείς δεν περισσεύει.