ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Βαγγέλη Μπαντέ

«Δεν ξέρετε πόσο ανακουφισμένες νιώθουμε όταν ο σύζυγος μας δεν χτυπά εμάς, αλλά… τα παιδιά μας». Αυτά ήταν τα λόγια γυναικών από την Κατερίνη. Γυναίκες, θύματα  ενδοοικογενειακής βίας και οι ίδιες, που εκμυστηρεύτηκαν  στο επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Κατερίνης, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν μέσα στο σπίτι για πολλά χρόνια. «Οι ομολογίες των συγκεκριμένων γυναικών για μας ήταν σοκαριστικές», αναφέρει στην KARFITSA η κοινωνιολόγος Χαρίκλεια Πιπεροπούλου, προσθέτοντας: «Οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν υπάρξει πολλές φορές θύματα βίας από το σύζυγό. Όταν στρεφόταν ακόμη και  κατά των παιδιών τους,   ένιωθαν ανακούφιση, διότι είχαν την εντύπωση πως δεν ευθύνονταν οι ίδιες για την ακραία συμπεριφορά του συζύγου, αλλά κάποιος άλλος…»    Τα κρούσματα βίας παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Μόνο το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στην Κατερίνη, τα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχει δεχθεί 172 καταγγελίες. Δεκάδες είναι και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα από γυναίκες της περιοχής που αποφεύγουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας που υφίστανται μέσα στο σπίτι τους.

Γυναίκα θύμα βίας από σύζυγο και παιδιά!

Από τα πιο ακραία περιστατικά που ήρθαν αντιμέτωπες οι εργαζόμενες στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Κατερίνης ήταν η καταγγελία  μιας γυναίκας που δεχόταν βία  όχι μόνο από το σύζυγο, αλλά και τα ίδια της τα παιδιά… «Έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις που ο σύζυγος ασκεί βία στη γυναίκα, αλλά από τα παιδιά μας φάνηκε ιδιαίτερα περίεργο. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές και τα παιδιά αναπαράγουν συμπεριφορές», σημειώνει η κ. Πιπεροπούλου. «Τα παιδιά επειδή έχουν δει πως από μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να έχουν διάφορα οφέλη, όπως, να έχουν λιγότερες επιθέσεις ή οικονομικές απολαβές από τον πατέρα, πηγαίνουν με το μέρος του».

Βία κατά των γυναικών

Ποια είναι τα αίτια που οι άνδρες οδηγούνται στη βία κατά των συζύγων τους; Η κ. Πιπεροπούλου εξηγεί πως σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε κάποιος.  Ακόμη, υπάρχουν  περιπτώσεις που ο σύζυγος απλά θέλει με αυτό τον τρόπο να νιώθει… ανώτερος ή το επάγγελμά του βοηθά αυτή τη συμπεριφορά, όπως εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. «Στην εργασία του κάποιος μαθαίνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν  άτομα που αυτή τη συμπεριφορά την υιοθετούν και στο σπίτι». Επιπλέον, τονίζει, πως ένας άνδρας με αυτό τον τρόπο θεωρεί πως θα έχει τον έλεγχο της οικογένειας, θέλοντας  να δείξει ότι αυτός κάνει κουμάντο.  Κάθε πράξη που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, αποτελεί πράξη βίας.  Η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών αποτελούν έγκλημα, σύμφωνα με τις ελληνικές και διεθνείς νομοθεσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της, υποστηρίζουν τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Κατερίνης. Επίσης, 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η λειτουργία του συμβουλευτικού κέντρου στην Κατερίνη

Από το 2013 στην Κατερίνη λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας, παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το κέντρο στελεχώνεται από την Κοινωνιολόγο Χαρίκλεια Πιπεροπούλου, την ψυχολόγο Ιωάννα Ευαγγελοπούλου, την Κοινωνική Λειτουργό Χρυσούλα Μόσχουρη και τη Νομικό Σοφία Σαλαμπασίδου. Στόχος της λειτουργίας του κέντρου είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται διακρίσεις.