ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Όταν έμαθα ότι είμαι οροθετικός ήμουν φαντάρος. Χρειάστηκε θυμάμαι να νοσηλευθώ για ένα διάστημα στο 424 λόγω προγραμματισμένου χειρουργείου και στον προεγχειρητικό έλεγχο προέκυψε ότι είμαι οροθετικός. Η τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μου ήρθε από το Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος και χωρίς να έχω ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβαινε με μετέφεραν σε ένα δωμάτιο όπου ήμουν μόνος μου. Τότε άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά κι αγωνιούσα. Κι όμως! Έμαθα ότι ήμουν οροθετικός λίγο πριν μπω στο χειρουργείο. Ήμουν συγκλονισμένος. Δεν ήξερα αν θα ζούσα , δεν ήξερα τι αντιμετωπίζω και κυρίως πώς να το αντιμετωπίσω..Με κάλεσαν στο γραφείο του Διευθυντή της Παθολογικής και με παρουσία λοιμωξιολόγου μου ανακοίνωσαν πως «υπάρχουν υποδείξεις ότι ζω με τον HIV» Συνειδητοποίησα πόσο μόνος ήμουν. Δεν υπήρχε καμία ψυχολογική υποστήριξη κι εγώ άρχισα να σκέφτομαι πού θα το πω αυτό, σε ποιον, πώς θα το μάθουν  οι φίλοι μου, η σχέση μου… Στο κεφάλι μου άρχιζαν όλα να γυρίζουν. Από το σχολείο είχα μάθει ότι όταν έχεις AIDS πεθαίνεις… Κι αυτός ο HIV τι ήταν; Κάτι διαφορετικό ή μήπως σε λίγη ώρα θα έπαυα να υπάρχω…»  Γιώργος.

Της Χριστίνας Τσόρμπα

Ο Στρατής πάλι έμαθε ότι είναι οροθετικός μέσω τηλεφώνου. Για καιρό μετά σε κάθε κουδούνισμα πεταγόταν από τη θέση του. «Δεν αναρωτιέται κανείς σε τι κατάσταση είσαι όταν σου ανακοινώνουν κάτι τέτοιο από το τηλέφωνο… Οδηγείς, περπατάς, σκέφτεσαι, είσαι με το φίλο σου, είσαι σε άσχημη κατάσταση…»

Μερικές φορές το ψέμα μοιάζει προτιμότερο

Τριανταπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS που αρχικά προκάλεσε αμηχανία ως νέα και ανεξήγητη ασθένεια και κατόπιν τρόμο και πανικό ως μεγάλη απειλή, πολλά έχουν αλλάξει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Τι όμως άλλαξε πραγματικά για τη ζωή των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται οροθετικοί; Στην «Κ» σήμερα, ο 36χρονος Στρατής και ο 34χρονος Γιώργος,  oροθετικοί και οι δυο, καταθέτουν τη μαρτυρία τους για μια καθημερινότητα που δείχνει φυσιολογική, αρκεί ορισμένες φορές να προτιμάς το ψέμα από την αλήθεια

Ζωή μέσα στην αμφιβολία

Η ζωή των οροθετικών είναι σχεδόν όπως των άλλων ανθρώπων. Με τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τον αγώνα που κάνει καθένας. Όταν όμως είσαι οροθετικός κουβαλάς μόνιμα ένα ακόμη άγχος: Την αγωνία σου για φάρμακα και θεραπείες- που δε θεωρούνται δεδομένα λόγω κρίσης- αλλά και ένα πρόσθετο φόβο για τις ιώσεις που μπορεί να σου τύχουν και να αποβούν μοιραίες… «Ο οργανισμός μου είναι πιο τρωτός και επιρρεπής σε ευκαιριακές λοιμώξεις, ιώσεις, ασθένειες που αν ήμουν υγιής θα μπορούσα πιο εύκολα να ανακάμψω αν με προσέβαλαν» λέει ο Στρατής Γ.  «Η αλήθεια είναι πως οι περικοπές σε κονδύλια σε διάφορα νοσοκομεία, προκάλεσαν σταδιακές ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στους ασθενείς της περιφέρειας» σημειώνει ο Γιώργος Κ.

aids-2

Το τελευταίο διάστημα κι αφού ομαλοποιήθηκε λίγο η ροή των φαρμάκων στα Φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων, αντιμετωπίζουμε για σχεδόν ένα χρόνο έλλειψη αντιδραστηρίων που σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε το ιϊκό μας φορτίο, δηλαδή την αποτελεσματικότητα που αναμένει κάθε ασθενής από την φαρμακευτική αγωγή. Γιατί το φάρμακο, το λαμβάνεις προκειμένου να μην επιτρέψεις στον ιό να αναπτύξει τον «στρατό» του και επιμολύνει τα καλά σου κύτταρα και ασθενήσει ο οργανισμός σου. Αυτό σημαίνει πως αν δεν ξέρουμε το ιϊκό φορτίο, δεν ξέρουμε αν πέτυχε η φαρμακευτική αγωγή ή αν τελικά απέτυχε – κοινώς κάηκε… Κι αν δεν το ξέρεις αυτό, τότε πως θα ζήσεις με την αμφιβολία αν τελικά τώρα που λαμβάνεις την αγωγή για να μην είσαι μεταδοτικός, αν πέτυχε το σχήμα φαρμάκων σου ή πρέπει να αλλάξεις αγωγή; Αναρωτιέται ο Γιώργος.

Αλήθεια ή ψέμα;

Παρά τις καμπάνιες ενημέρωσης των τελευταίων χρόνων «η  άγνοια του κόσμου για τις μεθόδους μετάδοσης κι ο στιγματισμός που τόσο εύκολα αυτή η χώρα σου «κολλάει» σαν «κουσούρι»» εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα με το Γιώργο. Ο Στάθης μάλιστα έχασε «μια φίλη πολλών χρόνων λόγω του ιού» Έχασε κάθε επαφή μαζί της και «με διέγραψε από παντού». Η επιφυλακτικότητα και ο φόβος που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μας κάνουν να κρατάμε κρυφή την «αλήθεια» μας στον επαγγελματικό μας χώρο, λένε ο Στάθης και ο Γιώργος.

Οι περίπλοκες σχέσεις

Στις προσωπικές σχέσεις τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Εκεί είτε λες την αλήθεια από την αρχή και γρήγορα ο άλλος αποφασίζει αν θα μείνει ή θα φύγει είτε στη συνέχεια και πάλι η απόφαση είναι δική του, εξηγεί ο Στάθης. Πάντως είναι δύσκολο να κάνεις δεσμό, καταλήγει.

Νέες ενέσιμες θεραπείες σε έναν χρόνο

Θα γίνονται μία φορά το μήνα και θα έχουν ελάχιστες παρενέργειες

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην υπάρχει ακόμη θεραπεία, υπάρχουν ωστόσο  πολλές αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.  Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί σημαντικά, διευκολύνοντας τον ασθενή ώστε να συνεχίζει την καθημερινότητά του χωρίς προβλήματα. «Εδώ κι ενάμιση χρόνο υπάρχουν θεραπείες που περιλαμβάνουν ένα μόνο χάπι με πολύ μικρές παρενέργειες» εξηγεί στην «Κ» ο  Γεν. Γραμματέας της ελληνικής εταιρείας μελέτης και αντιμετώπισης του Aids (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Κολλάρας. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι στο τέλος του 2017 θα είναι έτοιμες νέες ενέσιμες θεραπείες οι οποίες θα εφαρμόζονται μία φορά το μήνα και θα έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS 

Το θέμα της μείωσης των νέων κρουσμάτων HIV αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS που διοργανώνεται  από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS 2 – 4 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των κρουσμάτων κρίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες πλασματική, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δε δηλώνεται το σύνολο των νέων περιστατικών.

Κάνε ένα «Checkpoint»

Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS. Στόχος του Συλλόγου είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV, το δικαίωμα στην υγεία και στα φάρμακά τους, στην ισονομία και στη ζωή χωρίς στιγματισμό. Μέχρι σήμερα έχουν  παράσχει υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης σε πάνω από 4.000 οροθετικά άτομα στην Ελλάδα. Στις δομές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην κινητή τους  μονάδα έχουν εξεταστεί δωρεάν μέχρι σήμερα πάνω από 31.000 ωφελούμενοι για HIV, ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη. Το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα έγινε στα «Checkpoint», ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31%. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης και ενίσχυσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και εξηγεί το λόγο για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει ως βέλτιστη πρακτική στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του.