ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου είτε μέσω του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή είτε μη εντασσόμενη στον «κόφτη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση η πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο για μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος και κατά την εισηγητική του τοποθέτηση είχε διαψεύσει τα περί μείωσης του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δημοσιεύματα περί μείωσης του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις δεν έχουν καμία βάση. Είπε επίσης ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, ενώ επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία στο πλαίσιο της β΄αξιολόγησης δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στη «σταθερή θέση» της κυβέρνησης για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Ανέφερε ακόμη ότι οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ είναι «πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».