ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα μετά την ρίψη χιονιού τις τελευταίες μέρες. Οι κεντρικές πίστες ανοίγουν υποβοηθούμενες από τεχνητό χιόνι, ωστόσο δεν τίθενται σε λειτουργία όλα τα χιονοδρόμια.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα της KARFITSA, τα χιονοδρομικά κέντρα Ελατοχωρίου Πιερίας και Βόρα – Καϊμακτσαλάν έχουν πρίπου 10 εκατοστά χιόνι. Ειδικότερα, στο πρώτο λειτουργεί ο εναέριος αναβατήρας και το baby lift και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί χωρίς την ανάγκη αλυσίδων. Στο δεύτερο λειτουργεί η κεντρική πίστα με και τα δύο baby lift για αρχάριους και ο δρόμος από τον Άγιο Αθανάσιο είναι ανοιχτός, ενώ από την Κερασιά χρειάζονται αλυσίδες λόγω πάγου.

Τα χιονοδρομικά κέντρα Βιτσίου Καστοριάς και Λαϊλιάς Σερρών έχουν 40 εκατοστά φρέσκο χιόνι. Στο Βίτσι υπήρξε χιονόπτωση όλη τη νύχτα κι ως εκ τούτου οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στα τελευταία 5χλμ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου του χιονοδρομικού κέντρου Βιτσίου, Νικητίδης Γιώργος, αναφέρει στην KARFITSA : «Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει το χιονοδρομικό. Δεν υπάρχει κίνηση, λόγω του καρναβαλιού. Αύριο θα εξαρτηθεί η λειτουργία του από τον καιρό».

Το κέντρο Λαϊλιάς θα ανοίξει αύριο την κεντρική πίστα και το baby lift, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Βαβαλέκα. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες. Όπως δηλώνει ο ίδιος «υπάρχουν αλατιέρες αλλά η θερμοκρασία είναι στους -10 βαθμούς».

Στα 3-5 πηγάδια Ημαθίας υπάρχουν 20 εκατοστά φρέσκου χιονιού και δεν χρειάζονται αλυσίδες. Η κεντρική πίστα είναι ανοιχτή και η λειτουργία των υπολοίπων θα εξαρτηθεί από τους ανέμους που παίρνουν το χιόνι. Ο Γιώργος Μητσιάνης, ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού αναφέρει στην KARFITSA «Δουλεύουν τρεις αλατιέρες και δεν χρειάζονται αλυσίδες, ωστόσο αν κάποιος δεν έχει χιονολάστιχο θα τις χρειαστεί στα τελευταία 5χλμ.».

Το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου Φλώρινας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 50 εκατοστά χιόνι εκ των οποίων τα 40 είναι φρέσκο και ο δρόμος απαιτεί αλυσίδες.

Στα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου Ημαθίας και Φαλακρού Δράμας το χιόνι κυμαίνεται από 15 έως 20 εκατοστά. Και τα δύο λειτουργούν τους εναέριους αναβατήρες και τα baby lift και η πρόσβαση γίνεται χωρίς αλυσίδες.

Τέλος, στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας υπάρχει 20 εκατοστά χιόνι. Σε λειτουργία βρίσκεται ο εναέριος αναβατήρας ενώ ο δρόμος απαιτεί αλυσίδες.

Αρετή Τασούλα