ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΦΡΑΙΜ ΚΥΡΙΖΙΔΗΣ

του Εφραίμ Κυριζίδη*

Παρακολουθήσαμε τόσο την προεκλογική περίοδο όσο και την εκλογή του νέου Προέδρου των Η.Π.Α.. Γίναμε μάρτυρες μίας παράκρουσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραγκωνισμού για την έκφρασης άποψης σχετικά με τα ποιοτικά κριτήρια κάθε υποψηφίου και το πόσο ωφέλιμος θα είναι για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Αυτό βέβαια αφενός είναι «σημείο των καιρών» μίας σύγχρονης και διαδικτυακής κοινωνίας και αφετέρου ευοίωνο στο πλαίσιο ορθώς ενημερωμένων και συμμετοχικών πολιτών. Αυτό που είναι άκρως ανησυχητικό ήταν οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων τους, άμα την επιβεβαίωση της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ.

Θα περίμενε κανείς, από τους πολιτικούς εκπροσώπους που κρατούν στα χέρια τους την εξωτερική πολιτική και τις τύχες αυτές της χώρας, ευχάριστες και συγχαρητήριες ανακοινώσεις, ωραία λόγια καλοσωρίσματος του νέου Πλανητάρχη. Του ανθρώπου που θα κυβερνά την υπερδύναμη του πλανήτη και θα ρυθμίζει τις βασικές επιλογές της Ευρωαντλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) στην οποία ανήκουμε.

Αντ’ αυτών είδαμε σχεδόν συλλυπητήριες ανακοινώσεις γεμάτες απογοήτευση, μέχρι ψήγματα εσχατολογικού μηδενισμού για τον πλανήτη.

Κι αναρωτιέμαι υπάρχει σχέδιο; Είναι δυνατόν τέτοιες εκλογές να αντιμετωπίζονται με επίσημες παρορμητικές δηλώσεις; Είναι δυνατόν ο νέος παγκόσμιος ηγέτης να τυγχάνει τέτοιας υποδοχής; Όταν μάλιστα εξελέγη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και μετά από προσέλευση εκατοντάδων εκατομμυρίων συμπατριωτών του στις κάλπες;

Αναρωτιέμαι πότε η Ελλάδα θα χαράξει βασικούς άξονες εξωτερικής πολιτικής, που θα ακολουθώνται από όλες τις κυβερνήσεις, ανεπηρέαστα από τα εκάστοτε πολιτικά πρόσωπα και τις ιδεοληψίες τους, χαραγμένοι για αρκετές μελλοντικές δεκαετίες.

Θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο για την Ελλάδα, θα μου πείτε ότι αυτοί ήμαστε υπερφίαλοι, παρορμητικοί και γεμάτοι Μεσογειακή και ιστοριόπληκτη αλαζονεία.

Ναι, αλλά έστω και τώρα, κατά την διάρκεια του επιθανάτιου ρόγχου της μεταπολίτευσης, ας σοβαρευτούμε και ας χαράξουμε τους βασικούς κανόνες της εξωτερικής πολιτικής.

Άλλως όχι μόνο από την οικονομική κρίση δεν θα βγούμε, αλλά τα πράγματα (απεύχομαι) θα βαίνουν ολοένα και χειρότερα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση τόσο στο Νότιο υπογάστριο της Μεσογείου όσο και τις επίσημες δηλώσεις Πρωθυπουργών όμορων χωρών για αλυτρωτικές επιδιώξεις και «χαμένες πατρίδες».

*Ο κ. Κυριζίδης είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης