ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Φιλίππα Βλαστού

Διέξοδο από την ανεργία βρίσκουν επιχειρήσεις στην Κρήτη δημιουργώντας οικογενειακές παραγωγές τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

«Οικογενειακές επιχειρήσεις προϋπήρχαν από παλιά στην Κρήτη, αλλά ειδικά στα Χανιά επιβιώνουμε από αυτές, για να φανταστείτε υπάρχουν 25 τυροκομεία», είπε στην KARFITSA o Νίκος Παπαγιαννάκης, ιδιοκτήτης ενός εκ των τυροκομείων στον Κίσσαμο Χανίων, με την ονομασία ΑΦΟΙ Παπαγιαννάκη. «Τα σκήπτρα της επιχείρησης τα έχει λάβει πλέον ο γιος μου, ο οποίος τελείωσε την Γαλακτοκομική Σχολή στα Γιάννενα, όπως και εγώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η μέθοδος της παραδοσιακής τυροκόμησης που ακολουθεί ο κ. Παπαγιαννάκης καταλήγει στην παρασκευή τυριών, όπως η φημισμένη γραβιέρα ωρίμανσης, η γαλομυζήθρα, η στάκα, το τυρομάλαμα, το βούτυρο και το κατσικίσιο τυρί.  «Το μυστικό της καλής διατροφής κρύβεται στα κρητικά προϊόντα», λέει ο επιχειρηματίας και εξηγεί ότι : «η πρώτη ύλη μας, δηλαδή τα ζώα, βόσκουν ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να τα ταΐζουμε με ζωοτροφές, οπότε τρέφονται από την φύση, για αυτό παράγουν υγεία».

Ωστόσο, αναφερόμενος στις εξαγωγές προς το εξωτερικό είπε πως τις έχει μειώσει. «Παλιά έστελνα σε Γαλλία και σε άλλες χώρες, πλέον οι εξαγωγές είναι κάπως προβληματικές, και για αυτό τον λόγο έχω μειώσει την παραγωγή, αλλά συνεχίζουμε να στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα».