ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το τελευταίο διάστημα ,το συγκεκριμένο επίκεντρο έχει δώσει πολλούς σεισμούς γύρω στα… 4 Ρίχτερ. Η περιοχή, όπως είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα…

Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 1.22 τα ξημερώματα, με επίκεντρο ξανά το Παλαιό Γυναικόκαστρο, 17 χιλιόμετρα δυτικά του Κιλκίς και 41 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο επίκεντρο έχει δώσει πολλούς σεισμούς γύρω στα 4 Ρίχτερ. Η περιοχή, όπως είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του. Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία, με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους.

Nεώτερες πληροφορίες:

Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη μία και είκοσι δύο (1.22) τα ξημερώματα, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. «Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.