ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η… china town της Θεσσαλονίκης, πέρα από τα εμπορικά καταστήματα που έχει, πρέπει να αναδειχθεί σε μια περιοχή με κινέζικα εστιατόρια και τρόφιμα, αλλά κυρίως ανταλλαγής των συνηθειών, ώστε οι Κινέζοι να ενσωματωθούν γρήγορα και σωστά στην ελληνική κοινωνία» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης…

Η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με θέμα την ενημέρωση γύρω από το 2ο Ελληνοκινεζικό Forum, που θα φιλοξενηθεί στο… Πεκίνο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2017 ως Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας, καθώς και του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo και την Ένωση Κινέζων Θεσσαλονίκης.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, συνεχάρη τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης και Μαραθώνα, Γιάννη Μπουτάρη και Ηλία Ψινάκη, αντίστοιχα, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, η οποία συμβάλλει, όπως εκτίμησε, στη γενικότερη προσπάθεια εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

«Χαίρομαι που η πρωτοβουλία αυτή ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μεγάλη ιστορία, η οποία έχει προσφέρει πολλά, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού» τόνισε ο Υφυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να μην σημειωθούν άλλες καθυστερήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης αντίστοιχων συναντήσεων σε ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας. «Όλοι ξέρουμε ότι οι Δήμοι δεν είναι επιχειρηματίες, αλλά είναι εδώ για να δημιουργούν τις προϋποθέσεις, να ανοίγουν πόρτες και να παρακινούν τους επαγγελματίες να προχωρούν σε δραστηριότητες και ανταλλαγές». Αναφερόμενος στην κινεζική παροικία της Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι αποτελείται από 2.000 περίπου κατοίκους, που είναι εργατικοί και νομοταγείς, ενώ επανέλαβε το στόχο για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης συνοικίας στην πόλη. «Η ‘’china town’’ της Θεσσαλονίκης, πέρα από τα εμπορικά καταστήματα που έχει, πρέπει να αναδειχθεί σε μια περιοχή με κινέζικα εστιατόρια και τρόφιμα, αλλά κυρίως ανταλλαγής των συνηθειών, ώστε οι Κινέζοι να ενσωματωθούν γρήγορα και σωστά στην ελληνική κοινωνία».

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε με έμφαση στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και στη στρατηγική συμφωνία για την προώθηση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. «Το βασικό μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω σήμερα είναι ότι το 2017 θα είναι έτος σημαντικό για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τις ανταλλαγές, ωφελώντας τους λαούς μας. Αυτό θα έχει σημαντικές ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ανάπτυξη»

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα διοργανωθεί στο Πεκίνο το φόρουμ με θέμα τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. «Η Κίνα προσδοκά ότι η Ελλάδα, ως στρατηγικός εταίρος στη δημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο καθιστώντας τη συνάντηση κορυφής πλήρως επιτυχημένη. Πιστεύω ότι στην κατεύθυνση αυτή είναι αναμφίβολα αναγκαίες και εξαιρετικά σεβαστές οι προσπάθειες και η συνεισφορά του Φόρουμ Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, της Αμφικτιονίας των Αρχαιοελληνικών Πόλεων, όσο και οι δικές σας» κατέληξε ο κ. Zou Xiaoli.
Στην εισήγησή του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, τόνισε την ανάγκη να μην ασπαστούν οι λαοί τις λογικές του απομονωτισμού και του προστατευτισμού, αλλά αντίθετα να ανοίξουν διαύλους σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, λέγοντας ‘’πρώτα εμείς’’, αλλά πρέπει να οργανώσουμε το μέλλον με βάση τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε και να χαράζουμε κοινή στρατηγική, με ζητούμενο το αμοιβαίο όφελος» ανέφερε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος ανέδειξε ως πρωταρχικούς τομείς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια, στον τομέα της ενέργειας, της μεταποίησης προϊόντων και τροφίμων και κατέληξε λέγοντας: «Μας συνδέουν πάρα πολλά. Είμαστε δυο λαοί, απόγονοι Αρχαίων πολιτισμών, που δεν είχαμε ποτέ διαφορές μεταξύ μας. Έχουμε κοινές προοπτικές και συμφέροντα και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλίας Ψινάκης, στην ομιλία του εξέφρασε τη φιλοδοξία για επέκταση του δικτύου σε διεθνές επίπεδο, καθώς, όπως είπε, η ιστορία των αρχαίων ελληνικών πόλεων εκτίνεται πολύ πέρα από τα σύνορά μας. «Η ιδέα της Αμφικτιονίας ξεκίνησε με το σκεπτικό να αντλήσουμε, ως δήμοι, πόρους που θα μας βοηθήσουν σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, η επικοινωνία, η τεχνολογία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η ιατρική, η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα. Στην πορεία έγινε η γνωριμία με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος θέλει να αναβιώσει τον Δρόμο του Μεταξιού, που θα δημιουργήσει μια τεράστια λεωφόρο με όχημα τον πολιτισμό, από την Ανατολή στην Ευρώπη

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι μας το 2017 γιατί ό,τι σπείρουμε θα το θερίζουμε για χρόνια. Είναι πολλοί οι τομείς που μπορούμε να επωφεληθούμε και εμείς οι δήμαρχοι μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα και να την βγάλουμε από την κρίση. Μπορούμε, γιατί ο κάθε δήμος έχει επιχειρηματίες, έχει ανθρώπους που υποφέρουν, έχει προβλήματα. Αν ο καθένας μας λύσει τα προβλήματα και αρχίσουν και κινούνται οι δουλειές και υπάρχουν θέσεις εργασίας, θα φτιάξει και η Ελλάδα. Στο φόρουμ που θα γίνει στο Πεκίνο πρέπει να πάμε έτοιμοι, με business plan και να επιδιώξουμε επαφές. Αν συνεργαστούμε, με ίσους όρους, θα κάνουμε καλό και σε εμάς και γενικότερα στη χώρα» κατέληξε ο Ηλίας Ψινάκης.

Σε παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη η ετήσια σύνοδος κορυφής των μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πόλεων (World Tourism Cities Federation), με έδρα το Πεκίνο και στη στήριξη στην οποία προσβλέπει ο Δήμος για την επίτευξη του στόχου, καθώς και στις στοχευμένες κινήσεις για τη δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας με την Κίνα.

Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Έδεσσα, τη Νάουσα, τη Βέροια, το Κάτω Νευροκόπι, το Κιλκίς, τον Νέστο, τις Σέρρες, τον Παλαμά, τη Σιθωνία και τη Στυλίδα.

Ακόμη, το ‘’παρών’’ έδωσε  ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO, Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, εκπρόσωποι ελληνοκινεζικών φορέων, παραγωγικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών οργανώσεων, βουλευτές και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Πιο κοντά Ελλάδα-Κίνα μέσω ΔΕΘ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Ελλάδα και Κίνα ήρθαν σήμερα πιο κοντά μέσω της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, στη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε έπαρση των εθνικών σημαιών Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάκρουση των εθνικών ύμνων τους από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού απέδωσε τιμές, ενώ παράλληλα, αποκαλύφθηκε το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο μεγάλοι πολιτισμοί που έδωσαν τα φώτα τους στον κόσμο. Ήρθε η ώρα την ιστορική αυτή σχέση να την μετατρέψουμε σε οικονομική» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως ειδικά η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικό σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών στο πλαίσιο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ιστορικά υπήρξε. «Η Κίνα είναι στην καρδιά μας, γιατί και η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Κίνας» ανέφερε και εξήγησε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το νέο έτος». Τόνισε δε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικός κόμβος στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ στολίδι της πόλης, θυμίζοντας πως το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και τώρα επιστρέφει με τον ίδιο ρόλο στην 82η ΔΕΘ. Μάλιστα, ανέφερε πως η ΔΕΘ αποτελεί σημαντική πύλη των κινέζικων εμπορευμάτων στην Ευρώπη. «Έχω την πεποίθηση πως η 82η ΔΕΘ θα προσελκύσει ένα άνευ προηγουμένου πλήθος τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων» σημείωσε.

«Τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κ. Ηλίας Ψηνάκης, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την ελληνοκινεζική συνεργασία. «Το 2017 είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω της Κίνας, που θέλει να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Πρέπει να την αρπάξουμε» σημείωσε.