ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

tourkiko-prokseneio

Του Βαγγέλη Στολάκη

Ουρές από Τούρκους τουρίστες που σπεύσουν από νωρίς το πρωί να επισκεφτούν το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκη, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ σημειώνονται στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου.

Οι Τούρκοι τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη με σκοπό να τιμήσουν την 78η επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 3.500.

Τουριστικά λεωφορεία έχουν σταθμεύσει δεξιά και αριστερά από το κτίριο.

Σύμφωνα με Τούρκους Αξιωματούχους του Προξενείου της Θεσσαλονίκης το Μουσείο επισκέπτονται κατά μέσο όρο περίπου 100.000 Τούρκοι κάθε χρόνο. Η πολιτική μάλιστα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει τουριστικά την οικία του Κεμάλ Ατατούρκ έχει τα τελευταία χρόνια αποτελέσματα. Το 2016 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Προξενείο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 καταμετρήθηκαν 90.000 επισκέπτες και το 2015 έφτασαν τους 97.257. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα: «σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αρχές σε ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να γίνει πιο προσεγγίσιμη».