ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εφόσον τις επόμενες ημέρες όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση, είναι παρά πολύ πιθανό η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει ως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σκληρή επίθεση κατά Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς αν μπορεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα λιτότητας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, απάντησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για μια συμφωνία που δεν θα φέρνει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Αρνήθηκε ωστόσο να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Είπε, επίσης, ότι τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν δεν δικαιολογούν τις παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ έχει παράλογες και εμμονικές απαιτήσεις, οι οποίες δεν βασίζονται στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα. «Αναμένουμε και από το ΔΝΤ και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν σε ρεαλιστικότερες προτάσεις στο μέλλον, που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον όσων «τροφοδοτούν την κινδυνολογία» και ζητούν το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα, λέγοντας ότι δεν εξυπηρετούν την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, λέγοντας ότι αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις υιοθέτησε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. «Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση» είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμπλέκει ένα ξένο κράτος, τη Γερμανία, στις ελληνικές υποθέσεις.

«Πολιτευόμενος με γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία για εξουσία επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Θα του θυμίζουμε διαρκώς ότι τις κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες δεν τις διορίζουν οι δανειστές, αλλά ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να καθυστερήσει κι άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης είπε ότι και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του έγκαιρου κλεισίματος της συμφωνίας και επανέλαβε πως στόχος είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα.