ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Φιλίππα Βλαστού

To λαούτο ψαροκόκαλο και η λαουτοκιθάρα είναι η μετεξέλιξη του κλασικού κρητικού μουσικού οργάνου και ο εφευρέτης τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλος πάρα μόνο ένας Κρητικός.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Στεφανάκης τα τελευταία τριάντα χρόνια διατηρεί οργανοποιείο στην Κρήτη και φτιάχνει χειροποίητα μουσικά όργανα. «Εργαζόμουν  στην Γερμανία και ήμουν από χόμπι οργανοπαίκτης. Τότε σε μια εκδήλωση γνώρισα έναν Γερμανό μουσικό και μου είπε ότι θα μπορούσα να γίνω ένας πολύ καλός οργανοποιός και μου πλήρωσε μια υποτροφία σε Σχολή Οργανοποιών και πήγα και σπούδασα εκεί την τέχνη», είπε στην KARFITSA ο κ. Στεφανάκης. Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έκανε να επιστρέψει μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Στην Αθήνα έκανε την πρώτη του στάση, το 1979, όπου εκεί άνοιξε το πρώτο του εργαστήρι κατασκευής χειροποίητων μουσικών οργάνων όμως το  καλοκαίρι του 1983  επισκέφτηκε την περιοχή Ζαρού, στην Κρήτη και αποφάσισε να ξαναγυρίσει στο νησί του. Λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης στην περιοχή η τέχνη του κ. Στεφανάκη έγινε γρήγορα γνωστή σε όλο τον κόσμο, μέσα από αφιερώματα σε διάφορα περιοδικά.

Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι : «η παράδοση της κρητικής μουσικής συνεχίζεται ακόμα. Πάνω από 5.000 παιδιά σε όλο το νησί μαθαίνουν μαντολίνο, λύρα και λαούτο».

Όσον αφορά τις πωλήσεις των μουσικών οργάνων ο ίδιος είπε ότι καταγράφουν πτώση. «Δεν πουλάμε όσο πουλούσαμε παλαιότερα. Εγώ επειδή κατάφερα να γίνω γνωστός και μέσα από πατέντες που έχω κάνει εξακολουθώ να επιβιώνω  από αυτό.  Έχω πουλήσει όργανα σε όλο τον κόσμο. Από Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, παντού. Οι πελάτες είναι κυρίως μουσικοί και δεν είναι μόνο Έλληνες του εξωτερικού. Στην Γερμανία για παράδειγμα, έχω δώσει μια πατέντα μου, την  λαουτοκιθάρα».

Για τις δυο εφευρέσεις του, ο κ. Στεφανάκης εξήγησε: «η λαουτοκιθάρα δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενός φίλου κιθαρίστα και μουσικού που δυσκολευόταν να παίξει το λαούτου λόγω των διπλών χορδών. Το λαούτο ψαροκόκαλο κατασκευάζεται από  σφεντάμι το οποίο είναι από τα πιο καθαρά ξύλα και βοηθάει στην επεξεργασία του. Όσο για το χρόνο κατασκευής του, χρειάζεται έως και 4 φορές περισσότερο από το απλό λαούτο».

172370783 398902606 787723585