ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο και βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη. Ο τελευταίος είχε εκτιμήσει πως το 2019… κλείνει ο κύκλος του Μπουτάρη στη θέση του δημάρχου. Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν άφησε αυτή τη δήλωση ασχολίαστη. «Μέχρι εκατό χρονών θα είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εγώ για να γίνω 100 χρονών θέλω άλλα 25 χρόνια. Μπορεί ο Σταύρος να είναι 25 χρόνια υποψήφιος, αλλά δήμαρχος θα είμαι εγώ», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στο πρακτορείο fm.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ακόμη ότι το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη το 2016 στο Δήμο ήταν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος «το 2016 δεν ήταν η καλύτερη χρόνια που θα μπορούσαμε να έχουμε γενικώς αλλά και στο Δήμο. Υπάρχει μια σημαντική ευχαρίστηση για αυτά που συνέβησαν και ήταν ότι προχώρησε πολύ και ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η τυπική και η ουσιαστική, για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη. Ήδη μέσα στο 2017 θα έχουμε το ξεκίνημα αυτής της πολύ μεγάλης ιστορίας για την πόλη, θα το αντιληφθεί ο κόσμος, όταν αρχίσει να δουλεύει, διότι αυτό βάζει τη Θεσσαλονίκη σε ένα επίπεδο παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

«Ο Τσίπρας έκανε ζαβολιά με τους… δανειστές»

«Κανένας δεν θέλει εκλογές, ούτε οι δανειστές, ούτε ο κόσμος και άλλη δουλειά δεν είχαμε από να πηγαίνουμε όλο σε εκλογές», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι καλώς ο πρωθυπουργός έδωσε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά διαφώνησε με τον τρόπο, επειδή έκανε «ζαβολιά» στους δανειστές, και συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η λιτότητα και αν δεν αλλάξει λογική η Ε.Ε. είναι «επικίνδυνη» για την ίδια την ύπαρξη της.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι έχει πολύ δύσκολο έργο, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο είδος της δεξιάς θέλει να οργανώσει και τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό», ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν τον ψηφίζει.
«Μεταξύ μας κανένας δεν θέλει εκλογές. Ισως ο μόνος που θέλει να απαλλαγεί από το βάρος που έχει στο κεφάλι του είναι ο Τσίπρας. Κανένας δεν θέλει εκλογές. Ούτε οι δανειστές θέλουν εκλογές, ούτε ο κόσμος θέλει εκλογές. Άλλη δουλειά δεν είχαμε, όλο σε εκλογές θα πηγαίνουμε», τόνισε ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στην εκλογολογία, με αφορμή τη χορήγηση επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθεσε

«Η ιστορία είναι ότι πρέπει μια και έχουμε μια υποχρέωση προς τους δανειστές μας-δεν εξετάζω αν όλη αυτή η υποχρέωση η οποία βασίζεται στη γερμανική νοοτροπία είναι σωστή ή όχι-αυτή είναι όμως. Αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί έχουν και το καρπούζι, αυτοί δίνουν τα λεφτά, αυτοί βάζουν τους όρους. Δεν συμφωνώ με την πρακτική που εφάρμοσε ο Τσίπρας. Μπορούσε κάλλιστα να το διαπραγματευθεί. Να πει παιδιά ως εδώ, ο κόσμος πεθαίνει της πείνας, που λέμε, πρέπει κάτι να δώσουμε. Το έκανε μονομερώς. Οταν είσαι σε μια συζήτηση με τους δανειστές σου δεν κάνεις πράγματα μονομερώς. Ζαβολιά έκανε. Και χάρη του έκαναν…».

Τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πολιτικής της λιτότητας και εξέφρασε τη συμφωνία του με τον υπουργό Οικονομικών. «Ο Τσακαλώτος το είπε πάρα πολύ καλά. Αν δεν αλλάξει η λογική στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επικίνδυνη η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση της λιτότητας. Από την άλλη μεριά πρέπει κι εμείς να μπορέσουμε να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε κάποιες οικονομικές ανάσες. Διότι μην ξεχνάμε καμιά οικονομική ανάσα δεν πρόκειται να έρθει αν δεν γίνουν επενδύσεις. Αν δεν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε Θεού πρόσωπο».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη μέχρι τώρα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: «Το έργο του Μητσοτάκη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της κλασικής πολιτικής δεξιάς, είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, έχει πολλών ειδών αντιλήψεις μέσα. Ο Μητσοτάκης πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο είδος δεξιάς θέλει να οργανώσει για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα. Ο άνθρωπος τρέχει, δουλεύει, μαζεύει νέο κόσμο δίπλα του. Ο Μητσοτάκης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνει πρωθυπουργός, ως αρχηγός της Ν.Δ. Εξ όσων γνωρίζω και τον έχω δει σε διάφορες καταστάσεις είναι εξαιρετικός. Δεν τον ψηφίζω, βέβαια, για να ΄ξηγιόμαστε».