ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

#ΑΝΑΦΟΡΑ στον Γκρέκο… Το Θέατρο Αυλαία στο πλαίσιο του «2017 – Έτος Νίκος Καζαντζάκης» σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Νίκου Καζαντζάκη, το αυτοβιογραφικό «Αναφορά στον Γκρέκο» σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου για λίγες μόνο παραστάσεις, από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 21.00. Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας  ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.  Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη βλ φωτο, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου… Συμμετέχει ο μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου παίζοντας κλασική κιθάρα.

#ΤΙΘΑΣΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ… Το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και το Σωματείο Φίλων του ιδρύματος, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν την ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Τιθασεύοντας το φως», που έχει σχέση με την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της Φωτογραφίας. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 18:30. Η Έκθεση θα είναι  ανοικτά και θα δέχεται επισκέπτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, καθημερινά Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Σάββατο 12:00 – 18:00 και Κυριακή 11:00 –  18:00. Επισκέψεις σχολικών ομάδων Τρίτη – Παρασκευή 09:00 – 14:00 τηλέφωνο 2310 383 000, εσωτ. 104.

#«Γάλλοι συγγραφείς του 19ου αιώνα και φιλελληνισμός: η λογοτεχνική πρόθεση και η πολιτική πρόθεση» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Χρυσή Καρατσινίδου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στις ποικίλες   ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις, τις οποίες εκπροσωπούν συγγραφείς όπως οι  Chateaubriand, V. Hugo, Benjamin Constant, Lamartine στο πλαίσιο του ρομαντισμού –αισθητικού και ιδεολογικού κινήματος το οποίο δεν υπήρξε ενιαίο και αρραγές, αλλά χαρακτηρίστηκε από πολλές διαφοροποιήσεις. Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τις δύο μεγάλες εκθέσεις του Τελλογλείου  «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού (διάρκεια έως τις 31 Ιανουαρίου 2017). Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη.

#Τον δεύτερο κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, καθώς και νέα εργαστήρια για ενήλικες, διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.  το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017. Στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινά ο β΄ κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, τα οποία έχουν ως άξονα την έκθεση έργων της συλλογής του Σταύρου Τσιγκόγλου, που θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Απριλίου 2017. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μπουζιάνης, Σπύρος Παπαλουκάς, Δημήτρης Μυταράς, Joan Miro, Pablo Picasso και Salvador Dali.Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από την προσχολική έως την προεφηβεία και αποσκοπούν στην εισαγωγή και εξοικείωσή τους με το μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στα τηλ. 2310 247111 και 2310 991610  και στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου 2310 991611 (Δέσποινα Βενετούλια).

el-greco