ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πολύωρη αναμονή, παντελής έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, χαλασμένα μηχανήματα και μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη τονίζουν:

« Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»: 700-800 Ασθενείς κατά μέσο όρο προσέρχονται σε κάθε εφημερία (8 μηνιαίως). Αναμονή 4-5 ώρες στα ΤΕΠ. Ιδιαίτερα στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Μεγάλη προσέλευση ασθενών (Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο) λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών. Οι Νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σ ‘ένα ωράριο. 80% η έλλειψη σε προσωπικό ασφαλείας. Καθημερινός κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών και των εργαζομένων . Πολλές κλοπές. 70% η έλλειψη στους τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σωματική επιβάρυνση , λόγω του μεγάλου φόρτου και των δυσμενών συνθηκών εργασίας . Συνωστισμός ασθενών ακόμη και σε φορεία στους διαδρόμους των ΤΕΠ και των εργαστηρίων . Μεγάλη έλλειψη σε σεντόνια, εξοπλισμό και υλικά αναλώσιμα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους Ασθενείς εξαιτίας των καθυστερήσεων και των ελλείψεων .

 Π.Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: 8 εφημερίες μηνιαίως. 40% έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Οι ασθενείς στα ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους . Τα ΤΕΠ λόγω πλημμελούς φύλαξης καλύπτονται στις εφημερίες και από το προσωπικό ασφαλείας των κλινικών . Αναμονή ασθενών3-4 ώρες. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, πολυθρόνων μεταφοράς ασθενών, κλπ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνοι για τους Ασθενείς.

Π.Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Προσέρχονται κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει στην Πόλη . 8 εφημερίες τον μήνα. Η αναμονή ασθενών φτάνει τις 6 ώρες. 60-70% η έλλειψη των τραυματιοφορέων. Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους . Ασθενείς και συνοδοί ξεχειλίζουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ φτάνοντας μέχρι έξω από το κτίριο . Μεγάλη η έλλειψη σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Προσωπικό Ασφαλείας. Μεγάλη έλλειψη υλικών όπως αντιδραστήρια, αναλώσιμα ακόμη και σεντόνια. Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο . Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους Ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα Υγείας .

4. Γ.Ν.Θ. «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»: 3-4 ώρες αναμονή ασθενών στο παθολογικό και χειρουργικό ιατρείο των ΤΕΠ . Η διαλογή ασθενών γίνεται στα ΤΕΠ από Νοσηλεύτρια και όχι Ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση . Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.

 Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: 800 ασθενείς περίπου, προσέρχονται σε κάθε εφημερία. 8 εφημερίες το μήνα. Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο , που στεγάζεται στον αύλιο χώρο εκτός ΤΕΠ. Λόγω άγνοιας κατευθύνει τους ασθενείς σε δύο ιατρεία. Μεγάλη η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για τους Ασθενείς . Αν είναι δυνατόν ο Διοικητικός Υπάλληλος να κάνει Ιατρικές Γνωματεύσεις . Επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι. Απορρυθμίζεται η λειτουργία της εφημερίας. Χωροταξικά, υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές του Νοσοκομείου , αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό . Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό . Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις Ιατρών ΩΡΛ. Το Νοσοκομείο εφημερεύει μόνο 2 φορές από τις 8 μηνιαίως για ΩΡΛ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. 60% των προσερχόμενων Ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη , εάν δεν είχε διαλυθεί. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 8 ώρες στα παθολογικά, 7 ώρες στα χειρουργικά, 5 ώρες τα παιδιατρικά, 5 ώρες στα καρδιολογικά κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο . Ελλείψεις Ιατρών Ειδικοτήτων και υποστελέχωση σε Νοσηλευτικό Προσωπικό. 20 Νοσηλευτές χρειάζονται ακόμη για την ασφαλή λειτουργία των ΤΕΠ . Τακτικά σπεύδουν σε βοήθεια στα ΤΕΠ λόγω φόρτου, οι υπηρετούντες Νοσηλευτές στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία από την Βραχεία Ογκολογική καθώς επίσης και από άλλα Τμήματα .

Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων. Το Νοσοκομείο αποτελεί κορμό των εφημεριών μέσα στο λεκανοπέδιο . Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών . Μεγάλη αναμονή των ασθενών με πολλές εντάσσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαπληκτισμούς και όχι μόνο . Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους.

Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Εφημερεύει ανά 4 ημέρες. Προσέρχονται στα ΤΕΠ 900 Ασθενείς. Εισαγωγές σε κάθε εφημερία 150 έως 200 Ασθενείς. Πολλές ώρες αναμονής που ξεπερνάει τις 8 ώρες. Διαπληκτισμοί και επεισόδια μεταξύ των Ασθενών προς τους Ιατρούς και το Νοσηλευτικό Προσωπικό . Οι ώρες αναμονής είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών . Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Λείπουν 70 Τραυματιοφορείς. Η κάλυψη είναι με επικουρικό προσωπικό. Κλείνουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Εμφανίζονται ελλείψεις υλικών. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για την υγεία τους.» / φωτο Σάββας Αυγητίδηςφωτο Σάββας Αυγητίδης, νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ