ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

trump

Την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που είναι και επίσημα πλέον ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε στο Karfitsa.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Δημήτρης Καιρίδης. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή που έρχεται να «κλυδωνίσει» ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.

Της Έλενας Καραβασίλη

«Ήταν μία μεγάλη ανατροπή, που έρχεται σε συνέχεια μεγάλων ανατροπών που είδαμε και στην Ευρώπη όπως με το Brexit. Πρόκειται για το αντίστοιχο America exit, διότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει τον απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και η λογική είναι να υψώσουμε τείχη και να περιχαρακώσουμε την Αμερική μακριά από τον “επικίνδυνο” και “ενοχλητικό” κόσμο», σημειώνει ο κ. Καιρίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι: «μπορεί το σύστημα να έχει δικλίδες ασφαλείας, αλλά και μόνον που ένας τέτοιος υποψήφιος, με αυτή την ρητορική κέρδισε σημαίνει πολλά για την πολιτική στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα. Είναι ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι κινδύνου, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε μία πολύ δύσκολη εκλογική χρονιά που είναι το 2017».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», υπογραμμίζει πως η εκλογή του νέου πλανητάρχη αναμένεται να επιφέρει πολλές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως επισημαίνει: «καταρχάς μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα υποβαθμίζεται διότι ο ίδιος υπέστη τεράστιο πλήγμα. Αυτή τη στιγμή αμφισβητείται η κληρονομιά του, καθώς βγαίνει ο… αντιΟμπάμα. Στη θέση ενός Αφροαμερικανού Προέδρου έρχεται ένας ρατσίζον Πρόεδρος. Είναι απρόβλεπτο το τι θα επακολουθήσει, αλλά οπωσδήποτε η σταθερότητα που προσδοκούσαμε να παράγει η Αμερική σε ένα ασταθές διεθνές σύστημα, δεν είναι εκεί και προστίθεται ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας αστάθειας και ανασφάλειες».

Τέλος ο κ. Καιρίδης εκτιμά πως από δω και πέρα, οι διαδικασίες για να καταφέρει κάποιος «ξένος» να γίνει μόνιμος… κάτοικος Αμερικής θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. «Δε μπορώ να κάνω μία εκτίμηση για το αν ο κόσμος θα αρχίσει να φεύγει από την Αμερική μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς συνεχίζει να παραμένει μία χώρα με πετυχημένη κοινωνία και οικονομία, αλλά οπωσδήποτε θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η ροή από τον έξω κόσμο προς την Αμερική. Αναγκαστικά φαντάζομαι πως θα κάνει μία στροφή στον ρεαλισμό, αλλά και μόνο που ένας τέτοιος υποψήφιος βγαίνει νικητής, στέλνει σήμα σε όλους τους άλλους να ακολουθήσουν την ίδια ρητορεία».