ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
(φωτογραφία Σάββας Αυγητίδης)

Τη διατύπωση πρότασης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, η οποία θα δοθεί προς συζήτηση σε όλους τους εμπλεκόμενους, ζητά από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι η πρόταση αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης, ώστε στη συνέχεια η ΠΕΔ να καταθέσει και τη δική της. Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο ζητά ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο μεταφορικό έργο να είναι καθοριστικός.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γιάννης Μαγκριώτης, με την ιδιότητα του συντονιστή της Κίνησης «Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας», παρουσίασε την πρόταση της κίνησης για το θέμα. Όπως είπε, το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ πρέπει να αλλάξει, δεδομένης της εφαρμογής, το 2019, της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, που απελευθερώνει το καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών και επιβάλλει διεθνείς διαγωνισμούς.
Η πρόταση της Κίνησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεταβατικό στάδιο επίλυσης όλων των εκκρεμοτήτων, προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών της αστικής συγκοινωνίας σε έναν ή περισσότερους ιδιωτικούς φορείς, συγκρότηση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για όλες τις αστικές συγκοινωνίες της χώρας με τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμβούλιο αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, επιδότηση του εισιτηρίου και καθολική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε ότι «δυστυχώς και φέτος, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγάλο θύμα της δημοσιονομικής περιπέτειας που περνά η χώρα είναι και πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: «τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ είναι τα περικοπτόμενα με βάση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 σε σχέση με την εκτίμηση ότι θα κλείσει σε ένα άλφα ποσό ο προϋπολογισμός του 2016. Και επειδή αυτές είναι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, εγώ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα είναι μεγαλύτερη η περικοπή από 220 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το δεχτούμε και αντιδρούμε».

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ