ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

κρεβατια νοσοκομειου

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά αλλά και προδιαγραφές ασφαλείας στα νοσοκομεία, επεσήμαναν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν φροντίζει να προσλάβει το απαραίτητο  προσωπικό, ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται  στην ώρα τους και… «όχι μετά θάνατον». Υπογραμμίζουν πως έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας Νοσοκομείο να χειρουργηθούν, ενώ οι λίστες αναμονής μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια όπου έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται. «Εάν είχαν χρήματα χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν είχαν χρήματα έχασαν την μάχη για την ζωή. Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν», σημειώνουν.

ΕΡΕΥΝΑ:  Έλενα Καραβασίλη

Μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, υποστήριξε μάλιστα πως οι θάνατοι στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί. «Ασφαλώς και έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι θάνατοι, εξαιτίας της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στατιστικά στοιχεία δεν έχω, όμως μόνο από τις ΜΕΘ αποδεδειγμένα και επιστημονικά, πέρυσι είχαμε περισσότερους θανάτους λόγω γρίπης και συνεχίζουμε να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα. Συνάνθρωποι μας που θα μπορούσαν να σωθούν έχασαν τη ζωή τους διότι δεν υπήρχαν ΜΕΘ», τονίζει. Και εξηγεί πως: «όταν βρίσκονται στις λίστες αναμονής για πέντε και δέκα μέρες, πιθανότητα θα πεθάνουν. Για παράδειγμα αν πρέπει να κάνει ένας ασθενής ακτινοθεραπεία, του λένε να έρθει σε επτά μήνες και εκείνος δεν εμφανίζεται ποτέ. Ναι μεν στατιστικά αυτό δεν εμφανίζεται ως “σφάλμα” του ΕΣΥ, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Φυσικά και φταίει το Σύστημα που τον άφησε έτσι για επτά μήνες και τελικά μπορεί αυτός ο άνθρωπος να έχασε τη ζωή του! Είναι βέβαιο λοιπόν πως έχουν αυξηθεί οι θάνατοι», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Ακτινογραφία» των διοικητών

Από την πλευρά τους οι διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν πως η έλλειψη προσωπικού είναι μία πραγματικότητα, που έχει ξεκινήσει όμως να δρομολογείται. Παράλληλα τονίζουν πως η κατάσταση της δημόσιας υγείας δεν είναι υπό κατάρρευση αλλά ούτε και τόσο τραγική όσο καταγράφηκε από την ΠΟΕΔΗΝ.  «Ανοίξαμε μία επιπλέον κλίνη της ΜΕΘ, δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες και φυσικά αρκετές ορθοπεδικές προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τις λίστες αναμονής. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έχουμε ιδιαίτερη αναμονή. Φυσικά και μπορούμε να ανοίξουμε και άλλες χειρουργικές αίθουσες, προϋπόθεση όμως είναι να έχουμε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Με το υπάρχον προσωπικό και με ακόμη πέντε άτομα που αναμένεται να έρθουν στο νοσοκομείο από το νέο έτος, κάνουμε ότι μπορούμε. Ήδη με τα ελάχιστα άτομα που ήρθαν καταφέραμε να ανοίξουμε αυτές τις αίθουσες. Μέχρι πέρυσι δεν είχαμε αναισθησιολόγους, ευτυχώς πλέον αυτό το ζήτημα έχει λυθεί. Η έλλειψη προσωπικού δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά με το υπουργείο και τις αντίστοιχες προκηρύξεις», εξηγεί η διοικήτρια των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς- Αγ. Δημήτριος» Μελπομένη Τσούγκα. Αναφορικά με τον εξοπλισμό, η ίδια αναφέρει πως γίνεται μία προσπάθεια αλλά «εδώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη διότι έχουμε περιορισμένους προϋπολογισμούς. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης εξοπλισμού, προκειμένου να καλύψουμε με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες μας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο κομμάτι των αξονικών τομογραφιών έχουμε πάει πάρα πολύ καλά και τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα».

«Θα απαντήσουμε με μηνύσεις»

«Την επόμενη φορά που τα στοιχεία τους θα είναι ανακριβή, προσωπικά θα κινηθώ νομικά και θα καταθέσω μήνυση», τονίζει η διοικήτρια του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Βασιλική Παπαχριστοδούλου. «Η έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, είναι μία πραγματικότητα. Όμως δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών. Το Ιπποκράτειο είναι ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες σε τρία μέρη, που με εξαίρεση τα μαιευτικά- γυναικολογικά τα οποία ανακαινίστηκαν εκ νέου και λειτουργούν, το μόνο θέμα που υπάρχει είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων που έχει να κάνει όμως και με τον κακό προγραμματισμό. Από τις 14 χειρουργικές αίθουσες που υπάρχουν στο νοσοκομείο, λειτουργούν κατά μέσο όρο μέχρι και οκτώ την ημέρα χωρίς να υπολογίζονται τα μαιευτικά. Κρατάμε τις δύο αίθουσες για επείγοντα περιστατικά, ενώ γίνεται ένας σχεδιασμός για τη συνένωση των χειρουργείων. Τα στοιχεία λοιπόν της ΠΟΕΔΗΝ αληθεύουν μόνο ως προς την έλλειψη προσωπικού συμπεριλαμβάνοντας τους τραυματιοφορείς και τους αναισθησιολόγους. Οι λίστες αυξάνονται διότι δεν υπάρχει ένας τρόπος παρακολούθησής τους καθώς τις έχουν οι διευθυντές και όχι οι διοικήσεις», λέει. Και διευκρινίζει από την πλευρά της: «το ότι δεν προσέρχονται τελικά στο νοσοκομείο σημαίνει πως είτε βρήκαν λύση στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς έχουμε τη μοναδικότητα χειρουργείων μεταμόσχευσης, που έχουν προτεραιότητα. Οπότε όταν υπάρχει μεταμόσχευση ύπατος ή νεφρών αναβάλλονται τα τακτικά χειρουργεία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, έχει θέματα δεν είναι όμως τέτοια που να δημιουργούν την αίσθηση κατάρρευσης. Η ΠΟΕΔΗΝ οφείλει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της με νούμερα, που να είναι μάλιστα σωστά και ακριβή».

Ανακαινίσεις και… προσλήψεις

«Όσον αφορά στα χειρουργεία και στις υποδομές, βρισκόμαστε σε διαδικασία αναμόρφωσης και ανακαίνισής τους», αναφέρει η διοικήτρια στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος Αναστασία Πατερνά. «Έγινε μία τροποποίηση της μελέτης που είχε εγκριθεί μεν, αλλά στο μεσοδιάστημα άλλαξε ο νόμος. Γι’ αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις. Αναφορικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λειτουργούν όλα τα μηχανήματα και σε περίπτωση βλάβης επιδιορθώνονται. Αυτά που λέει η ΠΟΕΔΗΝ λοιπόν δεν έχουν κάποια βάση. Επίσης στο δικό μας νοσοκομείο, δεν έχουμε ούτε μεγάλες λίστες αναμονής αλλά ούτε και κλειστές ΜΕΘ», εξηγεί. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Παπανικολάου Κυριάκος Τσιμπούλης αναφέρει: «οι διαδικασίες των προσλήψεων προσωπικού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν έρθει 18 νέοι υπάλληλοι (κυρίως νοσηλευτές) και θα έρθουν επιπλέον 22. Την ίδια ώρα αναμένονται και προσλήψεις γιατρών και περιμένουμε την έγκριση ακόμη 49 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων. Θα είναι μεγάλη ανάσα για το νοσοκομείο, διότι κανείς δεν αμφισβητεί πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού».

«Δε λειτουργούν όλα τα κρεβάτια της ΜΕΘ»

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλης Παππάς, σημειώνει πως στο σύνολό της η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων όπως περιγράφεται από την ΠΟΕΔΗΝ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Κρατώ μία επιφύλαξη για τα γυναικολογικά περιστατικά, καθώς τις περισσότερες φορές υπάρχουν δύο νοσηλευτές και όχι ένας. Έχουμε πρόβλημα. Δε λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, όπως δε λειτουργούν και όλα τα κρεβάτια της ΜΕΘ. Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει επανειλημμένα αυτά τα ζητήματα στην υγειονομική περιφέρεια αλλά και στον ίδιο τον υπουργό. Θα το πω για ακόμη μία φορά, όσο κοστίζει μία αεροδιακομιδή με super puma, κοστίζουν οι μισθοί δύο νοσηλευτριών για ένα χρόνο. Το προσωπικό είναι πεπερασμένο, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο». Αντίστοιχα, ο διοικητής στο πανεπιστημιακό Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ Αναστάσιος Σπανός, επισημαίνει ότι το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού, είναι δεδομένο και ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία νέων προσλήψεων, ενώ ήδη έχουν έρθει 9 νοσηλευτές και 8 διοικητικοί. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα προβλήματα θα λυθούν. Προσπαθούμε να δουλεύουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Όμως αυτά που αναφέρθηκαν από την ΠΟΕΔΗΝ δεν ισχύουν, όπως για παράδειγμα ότι ένα άτομα καλύπτει τις χειρουργικές αίθουσες. Αν έχουμε κλειστή εφημερία τότε μπορεί να υπάρχει ένα άτομο για πιθανό επείγον χειρουργείο που μπορεί να προκύψει και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας καθώς αν υπάρξει ανάγκη θα κληθεί επιπλέον άτομο. Όσον αφορά στις γενικές εφημερίες, δεν τίθενται καν τέτοια ζητήματα». Ο κ. Σπανός μάλιστα αναφέρει πως: «αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών μέσω του ΟΑΕΔ με άλλο τρόπο (κάτι που θα γινόταν με τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών) τότε εμείς θα έχουμε στο προσωπικό μας επιπλέον 50 άτομα, κάτι που αλλάζει αυτομάτως την κατάσταση. Η άποψη ότι αυξάνονται οι θάνατοι, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και είναι επικίνδυνη. Είναι τελείως αβάσιμη».