ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Βαγγέλη Στολάκη

Η 27η Μαρτίου 2017 για την διοικούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι μια ημερομηνία «σταθμός». Και αυτό γιατί σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με πρόεδρο την Καλυψώ Γούλα. Οι τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου αλλά και… εκτός αυτού είναι… ήρεμες και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν την ταραγμένη βδομάδα που προηγήθηκε. Τότε, που ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να ανακοινώσει τους νέους αντιδημάρχους Θεσσαλονίκης, να στηρίξει την Καλυψώ Γούλα για τη θέση της προέδρου και να μην προτείνει ξανά τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Ήταν η εβδομάδα που ο Γιάννης Μπουτάρης «εγκαινίασε» την νέα περίοδο της «Πρωτοβουλίας» θέτοντας στο περιθώριο το παρελθόν της. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Να δημιουργηθούν νέες τάσεις, νέες ομάδες και να παρουσιαστούν νέοι… δελφίνοι την ώρα που η «Πρωτοβουλία» αποτελείται από δυο παρατάξεις: την παλαιά και την νέα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δημάρχου.

Η 27η Μαρτίου είναι σημαντική για δυο λόγους. Αφενός θα φανεί ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τις προτάσεις της διοίκησης και αφετέρου στην συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας που λογικά θα προηγηθεί θα έρθουν για πρώτη φορά ξανά face to face ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο που χαρακτήρισε τον πρώτο «πολιτικά ανήθικο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην Karfitsa στελέχη του δήμου της Θεσσαλονίκης «αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην παράταξη τρεις ομάδες: οι Μπουταρικοί, οι αυτόνομοι και οι απέναντι». Ποια είναι λοιπόν  η νέα ανθρωπογεωγραφία της παράταξης Μπουτάρη;

Ποιος είναι με… ποιον;

«Σκληρά» με τον δήμαρχο όπως μαθαίνουμε είναι το σύνολο των αντιδημάρχων. Στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη λοιπόν βρίσκονται πλέον οι: Θανάσης Παππάς, Πέτρος Λεκάκης, Έλλη Χρυσίδου, Άννα Αγγελίδου, Γιώργος Δημαρέλος, Νίκος Φωτίου, Λίνα Λιάκου και Σπύρος Πέγκας. Σημειώνεται ότι στελέχη της διοίκησης αναφέρουν ότι ο κ. Πέγκας είναι μια ομάδα από μόνος του μέσα στο σχήμα των αντιδημάρχων, καθώς ακολουθεί μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία. Στους παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η νέα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα. Από τους δημοτικούς συμβούλους ο δήμαρχος φέρεται να έχει την στήριξη των εξής: Bensasson – Chimchi Simon, Αλέξανδρο Άγιο, Μαίρης Ακριτίδου, Σοφίας Ασλανίδου, Χασδάι Καπόν, Λευτέρη Κιοσέογλου, Στέλιου Λιακόπουλος (βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των δυο ανδρών), Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκης, Μαρίας Πασχαλίδου, Γιούλης Ρανέλλα και Ανέστη Τελίδη.

«Απέναντι» από τον Γιάννη Μπουτάρη σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι: Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Λάζαρος Ζαχαριάδης,  Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Στέλιος Κανάκης, Θανάσης Παπαναστασίου και Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» σήμερα φέρεται πως «συντάσσονται» στο πλευρό του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ζέρβα αν και δεν υπήρξε ποτέ στενός συνεργάτης και συνομιλητής του κ. Αβραμόπουλου φαίνεται πως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο δήμαρχος να τον απομακρύνει του έφερε μνήμες της περιόδου που και εκείνος αναγκάστηκε σε αποχώρηση από το σχήμα της διοίκησης. «Για το λόγο αυτό φαίνεται πως ήρθαν κοντά» σχολιάζει στην Karfitsa δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Χρήστο Παπαστεργίου αν και κανείς θα περίμενε πως θα συστρατευόταν με τον κ. Αβραμόπουλο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, αφού δεν έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για την απομάκρυνση Αβραμόπουλου από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, η κ. Στεφανία Τανιμανίδου, σύμφωνα με ανθρώπους του δήμου Θεσσαλονίκης «δεν χρεώνεται ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο στρατόπεδο και πρέπει να θεωρείται… αυτόνομη προσωπικότητα».

«Όποιος διαφωνεί… φεύγει»

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και κάλεσε τη γενική συνέλευση της παράταξης να αποφασίσει ποιος θα είναι εν τέλει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2019 εάν κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες.

Παλιά και νέα Πρωτοβουλία

Μιλώντας στην Karfitsa δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης εκφράζουν τους φόβους τους πως η εσωκομματική αναταραχή και οι… ομάδες που έχουν δημιουργηθεί θα καθυστερήσουν ή θα αφήσουν ανολοκλήρωτο ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού του δήμου. Κάνουν λόγο ανοικτά για την ύπαρξη δυο παρατάξεων της… παλιάς και της νέας Πρωτοβουλίας.

«Η Πρωτοβουλία δεν πεθαίνει ποτέ. Μεταλλάσσεται. Άλλη Πρωτοβουλία ήταν το 2006, άλλη το 2010, άλλη το 2014 και άλλη το 2017. Συνεχίζει τη διαδρομή της και το παράδειγμά της. Πρωτοβουλία ήταν πάντα ο Γιάννης Μπουτάρης και εμείς ακολουθούσαμε. Τα συνθήματα ήταν: Γουστάρεις, Μπουτάρης. Δεν ήταν άλλα» σχολιάζει στην Karfitsa ο αντιδήμαρχος Τουριστικής και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Τελίδης δηλώνει: «Θεωρώ ότι όλα τα πράγματα χρειάζεται να εξελίσσονται. Παρόλα αυτά η εξέλιξη δεν μπορεί να είναι ατομικές αποφάσεις ορισμένων. Πρέπει να προέρχονται ως αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών όχι μόνο της υπάρχουσας παράταξης αλλά της κοινωνίας. Μπορεί να προκύψει νέα παράταξη από την ίδια την κοινωνία που θα θελήσει να συνεχίσει το έργο αλλαγής της πόλης».

«Ανήκω στην “Πρωτοβουλία” του 2010 και του 2014 που κέρδισε την πλειοψηφική εμπιστοσύνη των δημοτών. Σε μια δημοκρατική και πολυσυλλεκτική παράταξη, με ανθρώπους με ιδέες,  με διάθεση για συνεργασία, με όρεξη για δουλειά και κυρίως με αποτελεσματικότητα» αναφέρει από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ανήκω σε εκείνη την Πρωτοβουλία» λέει με νόημα αφήνοντας να εννοηθεί πως πλέον υπάρχουν… δυο Πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζέρβας το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συναντήσεις με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σπύρο Βούγια ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει μέσω… facebook πως ενδιαφέρεται για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης.

«Η νέα Πρωτοβουλία αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της δυνατότητας να μπουν και νέοι άνθρωποι στην παράταξη. Δεν σημαίνει ότι διακόπτει οποιαδήποτε σχέση με το παρελθόν αλλά θέλει να ενισχύσει την Πρωτοβουλία. Μόνο έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει η παράταξη εάν μπουν κι άλλοι άνθρωποι, ικανοί με όραμα» λέει η Γιούλη Ρανέλλα, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο τρίτος (ένας ο Μπουτάρης και ένας ο Αβραμόπουλος) εκ των δημιουργών της παράταξης, Ανδρέας Κουράκης υποστηρίζει στην Karfitsa πως η επόμενη ημέρα στην «Πρωτοβουλία» θα είναι «πολύ δύσκολη». «Ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού του δήμου δυστυχώς δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί διότι η ωριμότητα στις μελέτες δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες ένα μικρό μέρος των χρημάτων που έχουμε εξασφαλίσει θα απορροφηθεί» λέει ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη. «Τα επόμενα δυόμιση χρόνια θα είναι δύσκολα. Η ενιαία παρουσία της παράταξης που ζητά ο δήμαρχος δεν επιτυγχάνεται με τα μέτρα που έχει πάρει ο ίδιος. Για μένα η δήλωση του δημάρχου ότι η Πρωτοβουλία που ξέραμε έχει πεθάνει αποτελεί προσβολή προς όλους εκείνους τους ενεργούς πολίτες που μας έδωσαν τρεις μεγάλες νίκες από το 2006 μέχρι σήμερα» υποστηρίζει επίσης.

Τελικά… μίλησε!

Στο μεταξύ ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος «έσπασε» τη σιωπή του. Με μια μακροσκελή ανακοίνωση απάντησε στον Γιάννη Μπουτάρη και σε όλα όσα ο τελευταίος του καταλόγισε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Καταλόγισε στον δήμαρχο «ανήθικες πολιτικές πρακτικές» και σχολίασε πως: «Δεν με ενδιαφέρει ένας ρόλος στην τοπική εκδοχή του… House of Cards ούτε επιτρέπω σε οποιονδήποτε να με αντιλαμβάνεται ως πιόνι σε μια κακοστημένη σκακιέρα ανειλικρινών προθέσεων. Δεν είμαι… βολικός και ούτε ποτέ υπήρξα». Ο κ. Αβραμόπουλος μέσω της ανακοίνωσής του δεσμεύτηκε να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε έως τώρα: «Να ασχολούμαι με τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πόλη και να εργάζομαι στο δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας […] Δυστυχώς, αθροιστικά στα δεδομένα αυτά, η κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς τομείς στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια και επιβαρύνει την –ήδη δύσκολη- καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Με αυτά θα συνεχίσω να ασχολούμαι».