ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Βαγγέλη Στολάκη

Μέχρι και τον δρόμο μπροστά από το Διοικητήριο εκεί όπου για χρόνια στεγαζόταν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκεται το γραφείο του Πρωθυπουργού σκέφτονται να κλείσουν οι κάτοικοι… πέριξ της πλατείας Διοικητηρίου. Όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν η γειτονιά γύρω από το Μαξίμου Θεσσαλονίκης να γίνει απροσπέλαστη όπως συμβαίνει με το… κανονικό Μαξίμου, όπου λεωφορεία της αστυνομίας και κλούβες των ΜΑΤ «κλείνουν» τον δρόμο!  Η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν επεισοδιακή. Οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας πως ο πρωθυπουργός τους… παίρνει ούτε μια, ούτε δυο αλλά εξήντα θέσεις στάθμευσης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι πλέον η στάθμευση του οχήματός τους δίπλα από τα σπίτια τους είναι παράνομη, ενώ πολλοί είδαν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους στην καλύτερη περίπτωση ροζ χαρτάκια. Στην χειρότερη τους έλειπαν και οι πινακίδες. «Αρχικώς πιστέψαμε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο που θα ίσχυε μόνο για τις ημέρες όπου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο νέο του γραφείο. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα», τονίζουν κάτοικοι της περιοχής που μάζεψαν ήδη υπογραφές και έστειλαν μια οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Αλέξη Τσίπρα. «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Πρωθυπουργέ. Καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ειρωνικά η επιστολή των κατοίκων στον πρωθυπουργό. Τελικά μετά την δημοσιοποίηση του θέματος τόσο οι Αστυνομικές Αρχές όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο πήρε πίσω το συγκεκριμένο μέτρο. Αφαιρέθηκαν οι πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Τροχαίας όσες κλήσεις βεβαιώθηκαν την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα θα «σβηστούν».

Για το θέμα μάλιστα στο παρελθόν έκανε δημόσια τοποθέτηση και ο πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Δεν ξέρω αν θα λυθούν άλλα θέματα αλλά το κυκλοφοριακό (ως δια μαγείας πουθενά αυτοκίνητα) και η καθαριότητα (φύλλα, πευκοβελόνες κτλ) πέριξ του Διοικητηρίου είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση. Καλώς ορίσατε κύριε ΠτΚ στη «συμπρωτεύουσα»» έγραψε με… περιπαικτικά στο facebook. Λίγες ημέρες μετά, οι κάτοικοι στις οδούς Προξένων, Κασσάνδρου και Στεφάνου Δραγούμη κρατούν… μικρό καλάθι. Όπως λένε χαρακτηριστικά μπορεί να κέρδισαν μια… μάχη αλλά δεν είναι σίγουροι ότι κέρδισαν και τον… πόλεμο. «Δηλαδή κάθε φορά που έρχεται ο πρωθυπουργός εμείς δεν θα μπορούμε να παρκάρουμε κοντά στα μαγαζιά ή τα σπίτια μας;» αναρωτιέται ιδιοκτήτης καταστήματος με παροχή υπηρεσιών ασφάλειας που βρίσκεται επί της οδού Κασσάνδρου. «Είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Φαίνεται ότι το μέτρο που επιβλήθηκε πάρθηκε πίσω. Ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι εάν δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά» αναφέρει από την πλευρά του στην KARFITSA ο Τηλέμαχος Ράπτης, ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι καταστηματάρχες και κάτοικοι της πλατείας Διοικητηρίου σκέφτονται να… φράξουν την είσοδο στον πρωθυπουργό σε περίπτωση που οι αστυνομικές δυνάμεις και η προσωπική του φρουρά δημιουργήσουν ένταση στην ήρεμη καθημερινότητά τους.

«Ενοικιάζεται» στο… Μαξίμου Θεσσαλονίκης

Βέβαια, οι «γείτονες» της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη δεν «βλέπουν» μόνο τα αρνητικά. Μιλώντας στην KARFITSA αναγνωρίζουν και τα θετικά της παρουσίας της Κατερίνας Νοτοπούλου στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου. Σύμφωνα με τον περιπτερά της Στεφάνου Δραγούμη «πλέον βρισκόμαστε στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων θα μειώσει την εγκληματικότητα» υποστηρίζει. Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης παρακείμενου καταστήματος αντιλέγει πως «οι επιπλέον αστυνομικοί βρίσκονται εκεί μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα γύρω από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και με τι καταστάσεις έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά η Κατερίνα Νοτοπούλου; Στις οδούς που περικλείουν το Διοικητήριο: Προξένων, Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου και Στεφάνου Δραγούμη τα άδεια και ανοίκιαστα καταστήματα κυριαρχούν. Πιο συγκεκριμένα: στην οδό Στεφάνου Δραγούμη από τα συνολικά 15 καταστήματα λειτουργούν μόνο τα εννιά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην οδό Κασσάνδρου με τα επτά από τα συνολικά 16 καταστήματα να έχουν βάλει «λουκέτο». Στην οδό Προξένων από τα έξι καταστήματα δεν λειτουργούν τα δύο. «Βλέπετε ποια είναι η κατάσταση. Το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο. Τώρα με αυτούς τους μπελάδες να δούμε τι θα κάνουμε. Βλέπαμε πελάτες με τα κιάλια, αν κλείνουν και οι δρόμοι δεν θα υπάρχει καταναλωτής ούτε για δείγμα» αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος.

Και το προεκλογικό κέντρο

Στην γειτονιά πάντως εντύπωση προκαλεί ένας ισόγειος χώρος ο οποίος μισθώνεται για τις ανάγκες των δράσεων των «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμι Σώρρα. Ο χώρος που μισθώνεται από οπαδούς του ανθρώπου που υπόσχεται να διαγράψει το χρέος της χώρας βρίσκεται επί της οδού Κασσάνδρου, λειτουργεί καθημερινά και είναι σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο των Τσίπρα και Νοτοπούλου στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου.

%ce%a6%ce%a9%ce%a4%ce%9f-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a1%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%95%ce%a1 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf3 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf4 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf6