ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

vouli-735x457

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς (12/10) με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας KARFITSA σχετικά με το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών και των καταστροφών που προκάλεσαν στο Δήμο Θερμαϊκού απήντησε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Στην έκκληση του κυρίου Φωκά για την άμεση εκταμίευση των χρηματικών αποζημιώσεων προς τους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες, σύμφωνα και με την προ διμήνου προσωπική δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων του σχεδίου ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται τα πιστωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτιρίων.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, το Υπουργείο αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη της καθυστέρησης τους βαραίνει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είχε καθυστερήσει για έξι και πλέον χρόνια η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μελέτης «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού». Όσο αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων αρμόδια είναι η Περιφέρεια, ενώ για τον καθαρισμό των αγωγών υπεύθυνη είναι η ΕΥΑΘ, που υπάγεται στο ΥΜΑ-Θ.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς υπογραμμίζει τα εξής: «Στη χώρα αυτή έχουμε μια μοναδική ικανότητα να πετάμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Γεγονός παραμένει πως στην αρχή του Νοέμβρη οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις και η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων πριν την καταστροφή. Πρέπει κάποτε να μάθουμε να λειτουργούμε προληπτικά και όχι να τρέχουμε κατόπιν εορτής».

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της απάντησης του Υπουργείου:

 

 

 

Α. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έχει συντάξει σχέδιο ΚΥΑ με το οποίο οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού από την πλημμύρα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και καθορίζονται τα πιστωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτηρίων οποιασδήποτε χρήσης.

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τη Γ.Δ. Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΜΕΔΙ και την Κ.Μ. Κρατικών Ενισχύσεων του ΥΠΟΙΚ, και έχει αποσταλεί για έλεγχο στη Διεύθυνση Νομοθετικού Συντονισμού & Καλής Νομοθέτησης. Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων, θα προωθηθεί για υπογραφή στους αρμόδιους υπουργούς.

 

Β. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  • Οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων περιήλθαν με το νόμο του Καλλικράτη στις Περιφέρειες.

Αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων έχει η ΠΚΜ.

Αρμοδιότητα και ευθύνη καθαρισμού και συντήρησης των αγωγών (και των οικείων φρεατίων) του Παντοροϊκού συστήματος της αποχέτευσης ανήκει κατ’ εξαίρεση στην ΕΥΑΘ ΑΕ, φορέα που υποπτεύεται από το ΥΜΑΘ και όχι από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Επομένως, δραστηριότητες που προσωρινά είχαν κριθεί απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΟΜΕΔΙ, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από άλλο φορέα του Δημοσίου είτε από την ΠΚΜ, εφόσον υπάρχει κοινή επιθυμία για συνεργασία.

  • Το ΥΠΟΜΕΔΙ θα συνεχίσει να μελετά, να κατασκευάζει και να χρηματοδοτεί τα μεγάλα και σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του πολεοδομικού Συγκροτήματος της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει προεγκρίνει στο ΠΔΕ του έτους 2016 πιστώσεις ύψους μέχρι €20 εκ. για την αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Εφόσον εγκριθεί το ανωτέρω έργο, κατόπιν ειδικού αιτήματος από τους αρμόδιους φορείς, θα υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησής τους.

  • Το ΥΠΟΜΕΔΙ δημοπράτησε και σήμερα υλοποιεί την από 8/10/2008 σύμβαση με αντικείμενο τη μελέτη «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού».

Η μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα της ανωτέρω μελέτης, οφείλεται σε καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Συγκεκριμένα, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 8/3/2010, η ΑΕΠΟ εγκρίθηκε από την ΠΚΜ στις 11/5/2016.

Λόγω της καθυστέρησης, χορηγήθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης μέχρι τις 28/12/2016.

Η Οριστική Υδραυλική Μελέτη υπεβλήθη στις 14/9/2016, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος πληρότητας και ζητήθηκαν κάποια πρόσθετα στοιχεία από τον Ανάδοχο. Σύντομα, το ΥΠΟΜΕΔΙ θα εκδώσει εγκριτική απόφαση ώστε να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης, και να εξεταστεί ακολούθως η δυνατότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου από αντίστοιχα προγράμματα.

Εφόσον το έργο ενταχθεί και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, το ΥΠΟΜΕΔΙ θα μεριμνήσει τάχιστα για τη δημοπράτηση των εργασιών.