ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

SXOLEIA

Έχοντας αναλάβει μόλις λίγες ημέρες πριν τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Παιδείας Κορδελιού- Ευόσμου , ο Παύλος Σιταρίδης μιλά στην KARFITSA για τους στόχους του. Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και με ενασχόληση με τα κοινά που μετρά χρόνια ο κ. Σιταρίδης λέει πως μέχρι τη λήξη της θητείας του επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Παράλληλα, αναφέρεται στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων αλλά και την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις αυτής στις σχολικές αίθουσες.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο δήμος μας έχει σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι την επόμενη διετία να δημοπρατήσουμε δυο σχολεία τουλάχιστον. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν υπάρχει σχολείο στον Εύοσμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο οποίο να μην έχει κλείσει διάδρομος για να δημιουργηθούν αίθουσες. Γνωρίζετε πως ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου είναι δήμος αναπτυσσόμενος. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει πάρα πολλές οικογένειες να ζήσουν στην περιοχή μας και δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σχολείο την τελευταία δεκαετία. Σε καθημερινή βάση θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα στους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς μας.

Πως θα καταφέρετε να δημιουργήσετε αυτά τα σχολεία δεδομένης της οικονομικής στενότητας της χώρας μας αλλά και των δήμων; Μέσω κάποιου προγράμματος του ΕΣΠΑ;

Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε ώριμες μελέτες. Θα επισκεφτώ τα υπουργεία και θα αξιοποιήσουμε κοινοτικά προγράμματα. Εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε μπορεί να προτείνω και την δημιουργία σχολικών μονάδων με ίδιους πόρους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας διοίκησης θα έχουν χτιστεί τα δυο αυτά σχολεία;

Ξέρετε ότι για να χτιστεί ένα σχολείο, εάν έχει κάποιος τα χρήματα εξασφαλισμένα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Επιδιώκω μέχρι τη λήξη της θητείας μας να δημοπρατηθούν τα σχετικά έργα. Τα σχολεία μας είναι υπεράριθμα. Μαθητές κάνουν μάθημα σε KIBO. Αυτές οι εικόνες είναι τριτοκοσμικές.

Είστε εκπαιδευτικός, για χρόνια συνδικαλιστής και αυτοδιοικητικός, επομένως γνωρίζετε καλά τα θέματα της Παιδείας. Πως οραματίζεστε το «σχολείο του μέλλοντος»;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλούμε για ένα σύγχρονο σχολείο όταν δεν έχουμε αίθουσες διδασκαλίας. Ένα σύγχρονο σχολείο θα πρέπει να έχει γυμναστήριο, αίθουσα εικαστικών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Πως κρίνετε το έργο της παρούσας διοίκησης του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου;

Εκτιμώ πως έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια. Δυστυχώς, όμως τα προβλήματα είναι πολλά που υπερκαλύπτουν το έργο που έχει γίνει.

Ασχολείστε για πολλά χρόνια με την αυτοδιοίκηση. Τι πρέπει να αλλάξει στον «Καλλικράτη»;

Ο «Καλλικράτης» έγινε πολύ βιαστικά. Δεν υπήρχαν τα κονδύλια για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί οι δήμοι. Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης έχει απαξιωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

img_1717

Εσείς εάν γινόσασταν υπουργός Εσωτερικών για μια ημέρα τι θα αλλάζατε;

Οι δήμαρχοι έχουν πολλές υποχρεώσεις αλλά δεν έχουν αρμοδιότητες. Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό μικροέργο εάν δεν έχει την έγκριση άνωθεν. Αυτό και μόνο δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των αιρετών και κυρίως των δημάρχων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ακυρώνουν την πολιτική βούληση. Για παράδειγμα δεν μπορείς χωρίς να σε ελέγξουν να δώσεις ένα ποσό των εκατό ευρώ σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη.

Στα όρια του δήμου σας υπάρχουν δομές στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες. Τα προσφυγόπουλα πηγαίνουν σχολείο; Έχετε αντιδράσεις, παρόμοιες με εκείνες που υπήρξαν σε άλλες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης;

Έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται δειλά δειλά κανά δυο τρία παιδάκια. Ως εκπαιδευτικός ποτέ δεν θα έλεγα «ΟΧΙ» στην εκπαίδευση των παιδιών. Η Πολιτεία όμως οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να φορτώνει μόνο υποχρεώσεις σε έναν δήμο. Τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να έχουν δικαίωμα στην μόρφωση. Θα είχαμε ανοικτές τις αγκαλιές μας για τα προσφυγόπουλα αλλά με κριτήριο την ισονομία.

Πως αντιμετωπίζετε στο δήμο σας την οικονομική κρίση στα σχολεία; Υπάρχουν μαθητές και παιδάκια που πεινάνε στα σχολεία σας;

Πρέπει να πούμε ένα «ΜΠΡΑΒΟ» σε όλους τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και παρεμβαίνουν θετικά. Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου έχει κάνει ενέργειες και δεν θα πεινάσει κανένα παιδί μέσα στα σχολεία! Βρίσκουμε τρόπο και βοηθάμε τα παιδιά που έχουν πρόβλημα.