ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο ISIS μιλάει με την Αλ Κάιντα για μια πιθανή συμμαχία, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα έχουν σφίξει τον κλοιό για τους μαχητές του ISIS στη Μοσούλη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, τη Δευτέρα.

Ο Αλάουι είπε ότι έλαβε τις πληροφορίες τη Δευτέρα από ιρακινές και περιφερειακές πηγές, τις οποίες βέβαια δεν κατονόμασε.

«Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της Αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία της τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΙΚ για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά.

Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι.

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή.

«Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο Αλάουι. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.