ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μόνο ο… ορεινός δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τα κατάφερε. Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δεν προλαβαίνει να δέχεται συγχαρητήρια από φορείς και δημότες…  Μάλιστα ορισμένοι του ζητούν να αναλάβει τη… Θεσσαλονίκη στις προσεχείς εκλογές!
φωτο Σάββας Αυγητίδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης
 «Το… 2017 μας έμελε να γυρίσουμε στη δεκαετία του… ’50». Από το 1942 είχε να δει τόσο πολύ χιόνι η πόλη της Θεσσαλονίκης λένε οι μετεωρολόγοι, που φρόντισαν βέβαια να ενημερώσουν από νωρίς πολίτες και αρμόδιους φορείς πως έρχεται βαρυχειμωνιά… για να καταλήξει τελικά η συμπρωτεύουσα του 1.000.000 κατοίκων να εγκλωβιστεί στην κυριολεξία στο χιόνι και στον παγετό! Οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν τα σκι και τα μπατόν τους για να πάνε στις δουλειές τους, με δρόμους και πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης να μετατρέπονται σε πίστες του σκι. Την ίδια ώρα, μπρίκια, μικρές και μεγάλες κατσαρόλες κατέβηκαν από τα ράφια και μπήκαν στη φωτιά προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να έχει στα σπίτια του ζεστό νερό, κάτι που φυσικά αφορούσε τους «τυχερούς» που δεν ξέμειναν από νερό!
 
αλυσίδες, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Της Έλενας Καραβασίλη / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Μία ολόκληρη πόλη βρέθηκε με τα σεσουάρ ανά χείρας, στα μπαλκόνια να στεγνώνει τους σωλήνες ύδρευσης και θέρμανσης, αφού αυτοί πάγωσαν, με την ΕΥΑΘ και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης να «νίπτουν τας χείρας τους» επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες σε… πολίτες και υδραυλικούς. «Τα σπίτια που έμειναν χωρίς νερό είναι χιλιάδες. Ευθύνη έχουν οι υδραυλικοί, έχουν όμως και οι εταιρίες. Πριν από 20 χρόνια η πανελλήνια ομοσπονδία υδραυλικών είχε καταθέσει πρόταση για να δημιουργηθεί ένας κανονισμός που θα καθορίζει πως πρέπει να γίνονται οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ώστε να προφυλαχτούν οι καταναλωτές από τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Τότε λοιπόν το ΥΠΕΚΑ και  το υπουργείο Ανάπτυξης μας αγνόησαν. Αποτέλεσμα ήταν το 90% των εγκαταστάσεων να γίνει από ανειδίκευτο προσωπικό. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου οι μονάδες φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Αποδείχτηκε στην πράξη πως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πάρα πολλά», τονίζει στην KARFITSA ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης. Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει πως υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει έως το 2020, να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων ύδρευσης και θέρμανσης σε όλα τα κτήρια.  Ο κ. Βαργιάμης αναφέρει πως για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο θερμοστάτης θα πρέπει να δουλεύει συνέχεια, για να μην παγώσει το σύστημα της θέρμανσης. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να κλείσουμε τη γραμμή φυσικού αερίου και το ρεύμα που πάει στη μονάδα. Και αφού το πάθημα έγινε μάθημα… οι πολίτες θα πρέπει να προστατέψουν τις σωληνώσεις με καλύμματα και εξωτερικές κατασκευές έτσι ώστε να μη ξαναμείνουν χωρίς νερό και θέρμανση, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Μη ξεχνάτε πως οι μονώσεις έχουν ημερομηνία λήξεως, θα πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται», υπογραμμίζει.
Τσιμισκή, ΦΩΤΟ Σάββας Αυγητίδης
Νερό (και αλάτι) από… Δευτέρα
Απροετοίμαστοι οι πολίτες, απροετοίμαστος και ο κεντρικός δήμος. Αποστάσεις που διανύονται σε μόλις 20 λεπτά, μετατράπηκαν σε τρίωρες εκδρομές με τους οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα τους για ώρες προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, κάνοντας… πατινάζ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, όμως, τέτοιες συνθήκες είχαμε να ζήσουμε χρόνια και ο κόσμος δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.  Η ευθύνη είναι απολύτως δική μου», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, οι αλατιέρες φορτώθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας για να βγουν στους δρόμους νωρίς το πρωί της Τρίτης, ωστόσο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το αλάτι πέτρωσε. «Αυτό δεν έγινε μόνο στη Θεσσαλονίκη, έγινε και σε άλλους δήμους, αλλά προφανώς δεν δούλεψε αυτός ο σχεδιασμός», τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν μπορείς να προβλέψεις ότι θα πετρώσει το αλάτι». Μάλιστα, προανήγγειλε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης αντέδρασε σωστά στη διαχείριση της κακοκαιρίας, ή αν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων που ανέκυψαν, χωρίς να υπάρξει αντίδραση.
Αριστοτέλους, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για τον τομέα πολιτικής προστασίας Θωμάς Ψαρράς, εξήγησε στην KARFITSA πως: «την ημέρα των Θεοφανείων η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το 0. Έδωσα εντολή να βγουν οι έξι αλατιέρες του δήμου και να ρίξουν αλάτι σε δρόμους και πεζοδρόμια, όπου υπήρχαν στάσιμα νερά. Στη συνέχεια ζήτησα να συμπληρωθεί το αλάτι στις αλατιέρες ώστε να είμαστε έτοιμοι για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που είχε προβλέψει η ΕΜΥ. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας -που ακόμη δεν είχε ξεκινήσει να χιονίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- ζήτησα να βγουν οι αλατιέρες στο δρόμο. Τότε όμως δυστυχώς διαπιστώσαμε πως το αλάτι, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας που επικράτησε, πέτρωσε. Ήταν κάτι που δε μπόρεσα να προβλέψω ούτε εγώ, ούτε οι άνθρωποι της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας που έχουν εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».  Ο κ. Ψαρράς  τονίζει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που έζησε η Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι: «αυτό που μάθαμε είναι ότι… το αλάτι πρέπει να φορτώνεται λίγο πριν βγουν οι αλατιέρες στους δρόμους. Δεν τίθεται θέμα απειρίας, ήταν κάτι που δε μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει, αναλαμβάνω όμως την ευθύνη που μου αναλογεί».
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Τα συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη
 
Αντίθετα, ο ορεινός δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη… δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα! Η διοίκηση Καϊτεζίδη δεν προλάβαινε να δέχεται συγχαρητήρια τόσο από το προεδρείο του ΟΑΣΘ – γιατί κράτησε τους δρόμους ανοιχτούς – όσο και από την αντιπολίτευση στο δήμο! Με δημόσιες αναρτήσεις τους, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, ζητούσαν από τον δήμαρχο Καιτεζίδη να αναλάβει το δήμο Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, για να μην… ξαναπαγώσει το αλάτι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μπουτάρης, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη για την ταλαιπωρία και τη μη προετοιμασία του δήμου ενόψει κακοκαιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έριξε στη μάχη με το χιονιά… 1500 τόνους αλάτι
 
αλυσίδες, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Μια θερμοφόρα και γρήγορα παρακαλώ…
«Χρυσές» δουλειές έκαναν οι φαρμακοποιοί μόλις έπεσε η θερμοκρασία κάτω από το 0, με τους μισούς Θεσσαλονικείς να βρίσκονται… κρεβατωμένοι, αγκαλιά με τα χαρτομάντιλα, τις κομπρέσες και τα αντιπυρετικά. Όπως λέει στην KARFITSA η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Ξανθή Δεδούκου, η χειμερινή περίοδος «φιλοξενεί» πληθώρα ιογενών λοιμώξεων. «Συνήθως έχουν ως όργανα στόχους το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Βέβαια επικρατεί μία σύγχυση, διότι πολλές φορές, όταν έχουμε πυρετό κα συμπτώματα του αναπνευστικού θεωρούμε ότι είναι γρίπη ενώ μπορεί να είναι ίωση, καθώς τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά όμοια», αναφέρει. Εξηγεί πως στη γρίπη υπάρχει αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, τα οποία είναι συστηματικά. «Κεφαλαλγία, έντονες μυαλγίες, πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή και πόνος στο λαιμό, αποτελούν συμπτώματα γρίπης. Πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα το οποίο μπορεί να μεταδοθεί και μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων», λέει η κ. Δεδούκου. Η ίδια αναφέρει πως στα μέτρα πρόληψης ανήκει η εφαρμογή των κοινών κανόνων υγιεινής.
ΧΙΟΝΙ, ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
«Στην περίοδο της γρίπης πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που εκδηλώνουν μία συμπτωματολογία και όταν εμείς είμαστε άρρωστοι πρέπει να φροντίζουμε να μένουμε στο σπίτι μας και να παίρνουμε αναλγητικά και όχι αντιβιοτικά για να αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις. Επίσης εν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα, δε θα πρέπει να περάσει το τριήμερο του πυρετού για να επισκεφτεί το γιατρό του, διότι η χορήγηση αντιικών για τη γρίπη είναι πιο αποτελεσματική όταν πραγματοποιείται εντός του πρώτου 48ωρου», υπογραμμίζει. Μάλιστα η κ. Δεδούκου τονίζει πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση έναντι των ιών. «Έχουν θέση στις ιώσεις, μόνο όταν αυτή επιπλέκεται από μία βακτηριακή λοίμωξη. Διαφορετικά θα εκθέσουμε τον εαυτό μας στη χορήγηση ενός φαρμάκου, το οποίο στη συνέχεια θα είναι ανίσχυρο καθώς θα έχουμε αναπτύξει ανθεκτικά βακτήρια». Η κ. Δεδούκου επισημαίνει πως εξαιτίας αυτού, η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό χώρο. Μιλώντας για το αντιγριπικό εμβόλιο, λέει πως αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Παράλληλα όμως εξηγεί πως: «για να αναπτυχθούν αντισώματα, χρειάζεται μία περίοδος δύο εβδομάδων. Επομένως σε αυτό το διάστημα, αν εκτεθούμε στον ιό της γρίπης, θα παρουσιάσουμε και τα συμπτώματα». xioni Καλαμαριά ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣΑπό τα ευρωπαϊκά και ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα, προκύπτει ότι ο ιός της γρίπης που επικρατεί είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2), ο οποίος: «προσβάλει κυρίως τα άτομα άνω των 65 ετών. Επομένως τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν και αν εκδηλώσουν συμπτώματα συμβατά με γρίπη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, καθώς μπορεί να χρειαστούν αντιική αγωγή». Ήδη από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, υπάρχει μία αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης, «όπως φαίνεται από το αυξημένο ποσοστό επισκέψεων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ασθενών που έχουν γριπώδη συνδρομή. Από την εργαστηριακή μας επιτήρηση, παρατηρούμαι πως το 45% βγαίνει θετικό, έχουν δηλαδή γρίπη», εξηγεί η κ. Δεδούκου. Τέλος, η ίδια υπογραμμίζει πως η καλή διατροφή και η ξεκούραση, είναι τα μέτρα που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας. «Αν η διατροφή μας περιλαμβάνει τη λήψη άφθονων φρούτων και λαχανικών, δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής»
ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ / ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
καιρός, ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
Άφησαν τα σπίτια τους και πήγαν σε… δωμάτια! 
Όπως αποδείχθηκε, ο χιονιάς έφερε απρόσμενα χαμόγελα σε ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης, που αύξησαν… από το πουθενά την πελατεία τους. Αρκετοί από τους πολίτες, που διαμένουν μακριά από το κέντρο της πόλης και σε περιοχές όπου δεν υπήρχε πρόσβαση από τα αστικά λεωφορεία, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία! Η κίνηση, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας KARFITSA, ήταν αρκετή και πολλοί Θεσσαλονικείς επισκέφτηκαν κεντρικά ξενοδοχεία, αποκλειστικά για μία βραδιά. Ο αριθμός των δωματίων που δόθηκε σε «ντόπιους» κυμάνθηκε από τέσσερα έως πέντε, ενώ σε άλλα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η κίνηση αυξήθηκε αισθητά. Ωστόσο υπήρχαν και μερικά, ακριβά ξενοδοχεία, στα οποία δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά. Βέβαια, όπως ήταν λογικό, σημειώθηκαν και ματαιώσεις στις κρατήσεις, με τους εκδρομείς να μη μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους.
Aρ. Τασούλα
χιόνι, ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ