ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Kατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Τα διαδοχικά τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του αρχηγού της Χρυσής Αυγής- θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτος την πόρτα του Μαξίμου θα περάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10.30 το πρωί. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες έως το βράδυ της Δευτέρας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ
12:00 Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας ΚΚΕ
17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού
19:30 Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
20:30 Πάνος Καμμένος, πρόεδρος ΑΝΕΛ
Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι «θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο το δικαίωμα συμμετοχής της σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες».

Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Εν τω μεταξύ, στη Γενεύη βρίσκεται ήδη ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει εκεί μια πρώτη συνάντηση με τον ηγέτη των τουρκοκυρπίων Μουσταφά Ακιντζί. Λίγο μετά την άφιξή του, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό SigmaLive, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί αναμένεται να συμφωνηθούν ο τρόπος διαπραγμάτευσης, καθώς και η σειρά συζήτησης των ανοιχτών ζητημάτων στα τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού, πλην των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Η συνάντηση θα κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά το τέλος της.

Παρά τη φημολογία περί συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι Τσίπρας και Ερντογάν τελικά δεν θα συναντηθούν πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο λόγος για τον οποίο αποκλείστηκε το ενδεχόμενο συνάντησης ήταν οι δυσάρεστες εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα.

Συνάντηση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Παρασκευή, η οποία απέβη άκαρπη.

«Η συνάντηση μου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα» είχε δηλώσει την Παρασκευή ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πώς θα το χειριστεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα» σημείωσε. tanea.gr