ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
φώτο eurokinissi.gr

Την επέκταση της στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης σε κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο της πόλης, εξετάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, όπως δήλωσε ο ίδιος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία, ο υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της πόλης, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΔΣΘ, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική», σημειώνοντας ότι «υπήρξε ταύτιση σε πολλά ζητήματα», ο κ. Κοντονής είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί τα τοπικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και μεταξύ αυτών το κτιριακό ζήτημα, το οποίο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βαλεργάκης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός δεσμεύτηκε να δώσει άμεση λύση στα κτηριακά προβλήματα, τόσο της Έδεσσας και του Κιλκίς, που επισκέφθηκε τα δύο προηγούμενα 24ωρα, όσο και της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, πρότεινε ως πρόσφορη λύση το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, που γειτνιάζει με τα δικαστήρια της πόλης. «Θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες προεργασίες. Ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε σχετικά ο κ. Κοντονής. Εξάλλου, με αφορμή την επίσκεψή του, το πρωί, στις δικαστικές φυλακές Διαβατών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών απέφερε αποτελέσματα.

Νωρίτερα, κατά την ανοιχτή συνάντηση με τους δικηγόρους, ο κ. Κοντονής, αναπτύσσοντας τους άξονες στους οποίους κινείται το υπουργείο, αναφέρθηκε, αφενός στις κτιριακές υποδομές και αφετέρου στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. «Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο υπουργός, αναφορικά με το κτιριακό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης προανήγγειλε τη λήψη στοχευμένων μέτρων.

Έθιξε δε το θέμα των αυστηρών ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια της χώρας. Μετά την επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός μετέβη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση της Σχολής Δικαστών.

Συνάντηση Κοντονή με τον Αυστριακό ομόλογό του

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό δικαστικό σύστημα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής με τον Αυστριακό ομόλογό του, Dr. Wolfgang Brandstette, την Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την συνάντηση θα συζητηθούν επίσης, θέματα που αφορούν, κυρίως, την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τα δικαστικά στατιστικά στοιχεία, τους επιμελητές κοινωνικής αρωγής και τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Τον Wolfgang Brandstetter θα συνοδεύει η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, AndreaIkic-Bohm, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης θα προβούν σε δηλώσεις.

πηγή: dikaiologitika.gr