ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κική Χούρου: «Για μένα αποτελεί μεγάλη πρόκληση η… λεπτομέρεια. Αυτό που περνάει απαρατήρητο για τους άλλους αλλά για μένα έχει άλλη διάσταση…»Της @karapanagiotidu

«Στιγμές. Να γίνουν οι στιγμές μας… θέμα. Ζούμε, κινούμαστε, παράγουμε. Γιατί όχι, να δημιουργούμε. Ο καθένας από τη μεριά του, με ό,τι τον συγκινεί και του δημιουργεί ευχαρίστηση και πληρότητα».

Εξαιρετική η προτροπή -και η έμπνευση- της Κικής Χούρου, ενός ανθρώπου ανήσυχου και δημιουργικού που ξέρει να χαίρεται τη ζωή και να την αναδεικνύει με τη δική του οπτική. Μιλάει στην karfitsa και μας θυμίζει τη φιλόξενη και… κινητική φύση της Θεσσαλονίκης, μας θυμίζει ότι υπάρχουν εικόνες χαράς και ευτυχίας- που τις συναντάμε καθημερινά – κι αν αφεθούμε, κι αν τις δούμε, μπορούν να μας… «απογειώσουν». Όπως λέει χαμογελαστά «Η πόλη είναι ζωντανή, έχει τους δικούς ρυθμούς με τα πάνω της και τα… κάτω της. Κάθε τι ζωντανό έχει τον παλμό του. Μια πόλη έχει την αύρα της. Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει πάντα μια δική της κινητικότητα. Μια κινητικότητα όμως συνεχούς ροής. Αλλάζει, μεταβάλλεται, δέχεται ερεθίσματα, αλλά παραμένει φιλόξενη και ήπια στους ανθρώπους της…»

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο πιο… ελπιδοφόρος δρόμος της Θεσσαλονίκης απαντά γρήγορα, χωρίς δεύτερη σκέψη «Η παραλιακή οδός, η Λεωφόρος Νίκης για μένα είναι ένας δρόμος ανοικτός στο μάτι και την ψυχή. Σε όποια περιοχή κι εάν θέλω να πάω φροντίζω να περάσω από αυτό το δρόμο… Όμως κι αλλού «απογειωνόμαστε», στην καρδιά της πόλης, στην αγορά της, στα σοκάκια της… Με τους ανθρώπους, τα στέκια. Τους φίλους τους παλιούς που πάντα έχεις κάτι να πεις. Η ομορφιά της είναι στις γωνίες της. To ιστορικό κέντρο υπέροχο και λατρεμένο , κάθε περιοχή της έχει να σου δώσει άλλες εικόνες και άλλα ερεθίσματα…»

Ο φακός της εστιάζει σε «οτιδήποτε αποτελεί κίνητρο διαφορετικότητας. Μια φόρμα, μια… ακολουθία στο αστικό περιβάλλον. Παραλία και πάλι παραλία. Με δικό της ρυθμό λες και είναι κάτι ξεχωριστό σε αυτή την πόλη και το δικό της κοινό ανά ώρα. Μπορείς να τη ζήσεις σε όλο το 24ωρο και έχει κάτι άλλο να σου πει. Αυτή τη στιγμή το πιο ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης μας. Εστιάζουμε σε ότι μας προκαλεί κάποιο συναίσθημα. Το συναίσθημα δίνει χρώμα και ψυχή σε όλα. Η χαρά, η λύπη, ο θυμός ή οργή είναι καλό να μας παρακινούν. Το συναίσθημα αξίζει να γίνεται μοχλός δημιουργίας»

Για το πότε θα στρέψουμε τη ματιά μας, στον περιβάλλοντα χώρο, στο ζωτικό μας χώρο λέει «δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός… κατά παραγγελία στη δημιουργικότητα. Όταν ανήκεις σε ένα δημιουργικό χώρο -όπως εγώ- είναι τρόπος ζωής και καθημερινότητα. Απλά συμβαίνει. Δεν υπάρχει «πρέπει» στη ματιά του καθένα. Είναι τι σου «μιλάει» και τι σε κάνει να «βλέπεις αλλιώς» τα πράγματα. Για μένα αποτελεί μεγάλη πρόκληση η… λεπτομέρεια. Αυτό που θα διακρίνω και περνάει απαρατήρητο για τους άλλους αλλά για μένα έχει άλλη διάσταση. Μέσα σε μια φαινομενικά τυποποιημένη ρουτίνα, απλά τα πράγματα δεν είναι ίδια για όλους. Εστιάζω στο σφιχτό, κλειστό κάδρο. Απομονώνω σε ένα κλικ αντικείμενα καθημερινότητας, σημεία και χώρους, που εκείνη τη δεδομένη στιγμή πετυχαίνουν να με βγάλουν από τη μονοτονία ή την αμηχανία μου»

image017Τι «πούλησε» η πρώτη φωτογραφική έκθεση..

«Ήταν η πρώτη ατομική μου έκθεση και ομολογώ ότι την επισκέφτηκαν περισσότεροι από όσους θα φιλοδοξούσα. Με εντυπωσίασε ότι με προσέγγισαν νέοι φωτογράφοι, γεγονός που επιβεβαιώνει για μένα ότι η νέα γενιά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης κ αισθητικής. Με χαροποίησε το γεγονός ότι ο κόσμος πέρα από μια λεζάντα ήθελε να μάθει περισσότερα για το «κλικ», για τη στιγμή και ήταν χαρά να μοιράζομαι το συναίσθημα backstage. Ήταν μια συμμετοχική και δημιουργική διαδικασία. Το κόστος των έργων ήταν συμβολικό ακριβώς γιατί επιθυμούσα η ματιά μου να φιλοξενηθεί προσιτά. Είναι ευχάριστο λοιπόν για μένα ότι υπήρξε ανταπόκριση…»

«Η Θεσσαλονίκη λατρεύει την τέχνη. Αυτό το καταλαβαίνεις από τους καταξιωμένους και αγαπημένους καλλιτέχνες που έχει «γεννήσει». Αλλά και από το χώρο μου, των εφαρμοσμένων τεχνών, η Θεσσαλονίκη έχει το μεγαλύτερο και δημιουργικότερο πυρήνα καλλιτεχνών στις μέρες μας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την παγκόσμια δράση και επιβράβευση τους. Αλλά τη Θεσσαλονίκη την αγαπάει και η… Τέχνη. Είναι μια αμφίδρομη και δυναμική σχέση. Δεν είναι τυχαίο ότι τραγουδήθηκε, φωτογραφήθηκε και ενέπνευσε τους δημιουργικότερους ανθρώπους της χώρας. Θα μου έλειπαν όλα, αν έφευγα από την Θεσσαλονίκη, δεν θέλω να φύγω. Δεν θα έφευγα ποτέ. Με φαντάζομαι να ταξιδεύω, σε όλα τα μέρη του κόσμου, μιας και λατρεύω τα ταξίδια, η επιστροφή όμως έχει απίστευτη ομορφιά σε αυτό τον τόπο. Η παραλία ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτή θα μου έλειπε περισσότερο. Αυτή η μαγική δυναμική που έχει ο Θερμαϊκός κόλπος ,με θέα το Βουνό των θεών, είναι ανεπανάληπτη…»
kikiΠοια είναι…
Άνθρωπος της οπτικής επικοινωνίας, γραφίστρια και λάτρης της φωτογραφίας. Γεννήθηκε στη Δράμα και από το 1992 ζει και εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε της σπουδές της στο North College στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών με ειδικότητα το graphic design. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια γραφιστικής και φωτογραφίας. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με εκπαιδευτήρια και σχολές διδάσκοντας επεξεργασία εικόνας και σελιδοποίηση διατηρώντας παράλληλα δημιουργικό γραφείο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις γραφιστικής και φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και το Εξωτερικό. Από το 2009 με μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδηλώσεων (To οπισθόφυλλο της karfitsa είναι από τη φωτογραφική συλλογή της Κικής Χούρου)