ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Σοφία Ζαχαράκη ήταν η… σκιά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Για όσους δεν την γνωρίζουν πρόκειται για την 39χρονη εκπαιδευτικό που από τον περασμένο Αύγουστο ανέλαβε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη καθήκοντα αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου της ΝΔ. Η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στην KARFITSA ζητά εκλογές την… επόμενη Κυριακή και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας. Αποκαλύπτει τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα εάν πήγαινε μαζί του για καφέ, πόσες ώρες ξοδεύει καθημερινά στο facebook και μιλά για το… μεγαλύτερο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Στην Νέα Δημοκρατία ζητάτε εκλογές αλλά δεν μας λέτε πότε. Πότε θέλετε να στηθούν κάλπες;

Την επόμενη Κυριακή, αν αυτό ήταν δυνατόν. Ο χρόνος είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο κεφάλαιο για την χώρα και τους πολίτες της στην σημερινή συγκυρία. Όσο η Κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου κερδίζει χρόνο στην εξουσία, γιατί ας μη γελιόμαστε, αυτός είναι ο μόνος στόχος που τους έχει απομείνει, τόσο η χώρα κάνει βήματα πίσω, την ώρα που θα έπρεπε να πηγαίνει με άλματα μπροστά. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι επιτακτικό. Δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα με μία Κυβέρνηση που παλεύει με την χλεύη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Εαν τελικά η κυβέρνηση φέρει την νέα συμφωνία, τα νέα μέτρα στη Βουλή και ζητήσει στήριξη 180 βουλευτών τι θα κάνετε θα σύρετε τη χώρα σε εκλογές ή θα ψηφίσετε;

Όταν οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης έφεραν την χώρα με την πλάτη στον τοίχο το καλοκαίρι του 2015, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που επέδειξε την εθνική ευθύνη να μην αφήσει την χώρα να καταρρεύσει. Ψηφίσαμε τότε μια συμφωνία που με τα χέρια κατεβασμένα αποδέχθηκε σε μια νύχτα ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνουμε βάρη που κάθε άλλο παρά μας ανήκαν. Και βάρη που δεν ανήκαν στην χώρα, αλλά μας τα φόρτωσε η «περήφανη διαπραγμάτευση» που έφερε την χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Αλλά αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα μπορέσει για δεύτερη φορά να φορτώσει τις ευθύνες του σε άλλους, είναι γελασμένος. Εφ’ όσον δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα αποτελέσματα της πολιτικής του, η λύση δεν είναι να κρατάει την χώρα σε ομηρία, η λύση είναι να παραδεχτεί την αδυναμία του για να την κυβερνήσει και να γυρίσουμε σελίδα.

Εκτιμάτε ότι στήνεται εκ νέου σκηνικό… GREXIT;  Τι θα κάνει η ΝΔ για να μην ζήσουμε ξανά τον… Ιούλιο 2015;

Η συμπολίτευση δίνει την εικόνα μιας παράστασης με υπόθεση το άθροισμα των αυτοσχεδιασμών των συντελεστών της. Και την ίδια ώρα που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις επενδύσεις, που προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, έρχεται ο κ. Ξυδάκης και ανακινεί δημόσια το θέμα «δραχμή». Η ζημιά που γίνεται στην χώρα είναι τεράστια. Και ο κίνδυνος του Grexit θα επανέρχεται, κάθε φορά που η σημερινή κυβέρνηση θα προσκρούει στον τοίχο της αυταπάτης της. Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει την σοβαρότητα και την διεθνή υπόληψη της χώρας. Και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την ευθύνη.

Εάν καθόσασταν για έναν καφέ με τον Αλέξη Τσίπρα τι θα του λέγατε;

Ο ίδιος πριν από κάποιο καιρό έλεγε με κάποια «οίηση» ότι κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός στα σαράντα του. Θα του έλεγα ότι είναι καιρός τώρα να αναλογιστεί, ότι ένας πολιτικός έχει δικαίωμα στην «οίηση» όχι για τα αξιώματα που κατέλαβε, αλλά για το τί έκανε για τους πολίτες από τη θέση που αυτοί του εμπιστεύτηκαν.

Πόσες ώρες την ημέρα ξοδεύετε στα social media;

Λόγω της δουλειάς μου, είμαι υποχρεωμένη να παρακολουθώ στενά τον δημόσιο διάλογο και την καθημερινή θεματολογία των social media. Κι έτσι αφιερώνω καθημερινά χρόνο σ’ αυτό. Αλλά, από την άλλη, προσπαθώ όσο μπορώ να μένω έξω από την λογική των «160 λέξεων». Η πολιτική είναι στον πυρήνα της ζήτημα τεκμηρίωσης, γνώσης και βαθιάς μελέτης των προβλημάτων. Και ειδικά στην εποχή μας, ζήτημα μελέτης και γνώσης των διεθνών πρακτικών και εξελίξεων.

Με πέντε λέξεις πως θα χαρακτηρίζατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πως και πότε γνωριστήκατε;

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω τους τελευταίους μήνες, όσο ασκώ τα καθήκοντα της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει στην καθημερινή του σχέση με τους συνεργάτες του να είναι φιλικός και ζεστός, αλλά συγχρόνως προσηλωμένος στο αποτέλεσμα. Είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, με διεθνείς ορίζοντες, που αντιπροσωπεύει το πολιτικό παράδειγμα απέναντι στον λαϊκισμό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του κ. Μητσοτάκη από την ανάληψη της αρχηγίας μέχρι σήμερα;

Θα σας έλεγα ποιά είναι μια μομφή που θα φανταζόμουν ότι μπορεί να λέγεται μέσα στην επιθυμία αρκετών για υψηλότερους τόνους: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από την φύση του ένας εξαιρετικά ευγενής άνθρωπος, με φυσική ευγένεια που τον διέπει. Και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μειονέκτημα, όταν, μάλιστα, έχει απέναντί του μία αντίληψη εξουσίας, που στηρίχθηκε πάνω στην λεκτική βία και τον λόγο μίσους. «Ο καθείς, όμως,  και τα όπλα του». Η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, μια μάχη απέναντι στην εξαχρείωση της κοινωνίας και η δημόσια παρουσία ενός ηγέτη οφείλει να υπηρετεί ως παράδειγμα την μάχη αυτή.

%ce%96%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7