ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων και της εδραίωσης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ τους κάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Στο πνεύμα του θεσμού της «Βαλκανικής Πλατείας», που εδώ και χρόνια, σταθερά και αδιάλειπτα, στέλνει το ίδιο μήνυμα της συναδέλφωσης και της αρμονικής συνεργασίας των λαών, ενώνοντας τους πολιτισμούς των Βαλκανίων,  ο δήμος διοργανώνει εκδήλωση για την ελληνοσερβική φιλία, τιμώντας συμβολικά τον 88χρονο Σέρβο Γεώργιο Μιχαήλοβιτς, τον θρυλικό φύλακα των Συμμαχικών Νεκροταφείων του Ζέιτενλικ, τον «φύλακα της μνήμης» όπως πολλοί τον έχουν αποκαλέσει.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα συντονίσει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δαλάτσης, θα τραγουδήσουν η Σερβική Χορωδία του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Collegium Musicum και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο φύλακας της μνήμης
Γεννημένος το 1928, ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς έμελλε να συνεχίσει το έργο του πατέρα και πριν από αυτόν, του παππού του, που και οι ίδιοι ήταν φύλακες του σερβικού τομέα στο Ζέιτενλικ. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1960 και μέχρι πρότινος, ο κ. Μιχαήλοβιτς ανέλαβε να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των συμπατριωτών του στρατιωτών που έχουν θαφτεί στα νεκροταφεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία των ανθρώπων που είναι θαμμένοι στο Ζέιτενλικ, ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς όλα αυτά τα χρόνια υποδέχονταν τους επισκέπτες της στρατιωτικής νεκρόπολης, τηρούσε τα έθιμα του λαού του και φρόντιζε να μένει άσβεστο το κερί στη μνήμη τους.
Πάνω από 20.500 στρατιώτες από όλες τις χώρες που πολέμησαν στο πλευρό της Αντάντ κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θάφτηκαν στα Συμμαχικά Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, κάνοντας έτσι το Ζέιτενλικ τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδος, με τις χώρες Γαλλία, Σερβία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία να έχει η καθεμία τον δικό της τομέα.