ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Δημήτρη Γαρούφα*

Παραμονές γιορτών, κάθε χρόνο, οι πολιτικοί μας δείχνουν να θυμούνται τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Επισκέπτονται αγορές, όπου μετά τις καθιερωμένες χειραψίες κάνουν δηλώσεις ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών» η αν είναι της αντιπολίτευσης διαπιστώνουν ανατιμήσεις αγαθών και με φόντο την «πλήθουσα αγορά» στέλνουν ευχές μέσω τω ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Δυστυχώς για τον απλό πολίτη αυτές τις μέρες είναι βασανιστικά τα προβλήματα της καθημερινότητας γιατί πρέπει με εισοδήματα που μειώθηκαν να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι η ζωή του χειροτερεύει και το μέλλον διαφαίνεται πιο σκοτεινό.

Αυτός ο απλός πολίτης βιώνει την υποκρισία των ηγετικών τάξεων της χώρας και ελάχιστα τον αγγίζουν οι στιλιζαρισμένες ευχές και δηλώσεις των πολιτικών όταν δείχνουν ότι ζουν έξω και πέρα από τα προβλήματα του πολίτη και φυσικά αηδιάζει με τις ετήσιες ελεημοσύνες από κοσμικές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία που γίνονται για το θεαθήναι… Αυτός ο απλός πολίτης βιώνει κάθε μέρα την αναντιστοιχία λόγων και έργων της πολιτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου, των κομμάτων που ευαγγελίζονται πολιτική με ήθος και αρχές αλλά οι πράξεις απέχουν πολύ από τις εξαγγελίες ..και δεν μπορούν να νιώσουν την καθημερινή ανασφάλεια του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και με την συμπεριφορά τους τον κάνουν να αισθάνεται ότι πνίγεται από την αδικία.

Αυτός ο απλός πολίτης αναζητά μια άλλη πολιτική, μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους, μια αξιοκρατική κοινωνία, μια κοινωνία που θα τον σέβονται και θα τον θέλουν ενεργό πολίτη. Αυτός ο πολίτης δεν θέλει την ελεημοσύνη των γιορτών αλλά προγράμματα κατάρτισης κι΄ επανένταξης για τους ανέργους, εξασφάλιση του μέλλοντος για όλους, ήθος και αρχές από τους εκπροσώπους του.

Αυτές τις μέρες όλοι μας οφείλουμε να είμαστε αληθινοί και ταπεινοί. Καλό θα ήταν να ενστερνισθούμε την ανιδιοτέλεια της χριστιανικής αγάπης κι ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στον πολλαπλά ταλαιπωρημένο πολίτη την ελπίδα ότι θα τον σεβόμαστε, ότι στην κοινωνία μας έχουν θέση όλοι κι ότι θα λειτουργεί σαν μια ζεστή αγκαλιά για όλους. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για τον πολίτη.

*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.