ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι μισές οργανικές θέσεις του ΥΜΑ-Θ με τις αρμοδιότητες και το έργο που παράγει… περισσεύουν! Γεγονός, που σημαίνει …διαθεσιμότητα για αριθμό υπαλλήλων που μένει να υπολογιστεί.

Αυτό αποδείχθηκε από τη διαδικασία που οδήγησε στο νέο οργανόγραμμα το οποίο με τη σειρά του εγκρίθηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε και ενέκρινε αλλαγές στα οργανογράμματα  τεσσάρων υπουργείων.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισε τον περιορισμό των οργανικών θέσεων του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κατά 53%, όπου στην ουσία πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μείωση σε έδρα υπουργείου, καθώς το 58% της μείωσης οργανικών θέσεων του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης (που επίσης εγκρίθηκε), αφορά κατά μεγάλο ποσοστό σε περιφερειακές θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37% ενώ ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 58%.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η μείωση των οργανικών μονάδων φτάνει το 26% και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 53%.

Ακόμη επισημαίνεται ότι σε όλα τα υπουργεία, η οργανωτική δομή απλοποιείται ενώ οι οργανικές μονάδες συνενώνονται με στόχο την ενδυνάμωσή τους, μέσω του ανασχεδιασμού του επιχειρησιακού τους αντικειμένου και με τη δημιουργία συνεργειών.Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση, οι μονάδες που εξυπηρετούν τον πολίτη αναδιαρθρώνονται ώστε το αντικείμενο και η αποστολή τους να είναι σαφή τόσο στα στελέχη για τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν, όσο και στους πολίτες, οι οποίοι θα γνωρίζουν ευκολότερα πού πρέπει να απευθύνονται για να εξυπηρετούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται.

Αναφορά γίνεται και στις κτηριακές υποδομές, οι οποίες «αξιολογούνται και αξιοποιούνται», με γνώμονα την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, ενώ επισημαίνεται ότι «σε όλα τα παραπάνω υπουργεία, λειτουργίες, όπως ο Οικονομικός Προγραμματισμός και Έλεγχος, η Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ενδυναμώνονται και γίνονται πιο ευέλικτες, ώστε να υποστηρίζουν οριζόντια και αποτελεσματικότερα τις επιχειρησιακές δράσεις των υπουργείων και να αρθούν οι επικαλύψεις».

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.