ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά αναφέρθηκε στις  δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουν οι δήμοι, στην ομιλία της στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

«Με τους Δήμους να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ασφυξίας. Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο δυσμενέστερος για την αυτοδιοίκηση προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Και αυτό μετά τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που έχετε ήδη υποστεί, τόσο οι Δήμοι όσο και εσείς προσωπικά».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι κοροϊδεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση: «Η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υπονόμευσης ενός θεσμού που αδυνατεί να ελέγξει. Δεν φτάνει δε που σας υπονομεύουν, σας εξαπατούν και σας εμπαίζουν.

Νομοσχέδιο-«σκούπα» περιμένετε εδώ και πολλούς μήνες. Αντί γι’ αυτό όμως σε κάθε ν/σ, σε κάθε τροπολογία , σας «σκουπίζουν» θεσμοθετημένους πόρους και αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίρεση της αρμοδιότητας αδειοδοτήσεων».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ρόλος του δημάρχου έχει καταντήσει διακοσμητικός: «Χρυσό Αιώνα της Αυτοδιοίκησης ακούσατε και ζήσατε την απόπειρα να μπουν τοποτηρητές της Κυβέρνησης στους Δήμους. Με το δε νόμο περί κινητικότητας μετέτρεψαν το Δήμαρχο σε απλό παρατηρητή».

«Κυβέρνηση με αριστερό κοινωνικό προφίλ υποσχέθηκαν και οι κοινωνικές δομές των δήμων βρέθηκαν στον αέρα μέχρι και το και πέντε. Χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν εκτός των παιδικών σταθμών με τους γονείς τους σε απόγνωση. Ριζική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης εξήγγειλαν, για να αποκαλυφθεί τελικά, πως μέλημά τους είναι να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα. Μικροκομματικά παιχνίδια χωρίς σοβαρή επεξεργασία και ουσιαστικό διάλογο».

Στη συνέχεια η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Τολμηρή ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΡΩΝ & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ προς την Αυτοδιοίκηση, με ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ των Ο.Τ.Α.

2. Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης με βάση τις αρχές της ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ και της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ

3. Ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών

4. Εφαρμογή ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων, σχεδίων, που αποδεδειγμένα πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα

5. Δυνατότητα θεσμικής υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων και από τους Ο.Τ.Α.

6. Εισαγωγή σταδίου πιλοτικής-πειραματικής εφαρμογής αυτοδιοικητικών ρυθμίσεων, πριν την καθολική εφαρμογή τους

7. Μετεξέλιξη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης βάσει των διεθνών προτύπων.

8. Επανασχεδιασμός της ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ, ώστε να μην περιλαμβάνει αντικίνητρα συμμετοχής.

Κλείνοντας σημείωσε πόσο σημαντικές είναι οι νέες επενδύσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: «Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι θεωρία. Είναι πράξη. Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι ενταγμένες στην Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμφωνία για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις, θα φέρουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα εγγυηθούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Τα «τρία άλφα» που θα ξαναδημιουργήσουν αξία για τη χώρα Αλληλεγγύη Ανάπτυξη Απασχόληση».