, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άσχημες μέρες για τους πολίτες, για την χώρα…

του Ζαχαρία Ζούπη*
Δεν προλάβαμε να μπούμε στο 2017 και συνειδητοποιήσαμε σχεδόν αυτόματα,  ότι η χρονιά που πριν λίγες μέρες υποδεχτήκαμε θα είναι και στην καλύτερη περίπτωση μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ζωή μας. Στην χειρότερη περίπτωση δε θα είναι μια χρονιά μεγάλων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων με αβέβαιη κατάληξη για την χώρα.
Ήδη πήραμε μια γεύση της αριστερής φορολόγησης και του ταξικού πρόσημου της πολιτικής της Αριστεροδεξιάς Κυβέρνησης. Μέσα στο 2017, με βάση τα ήδη ψηφισθέντα και προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό θα επιβληθούν 2,5 δις. ευρώ πρόσθετοι φόροι και θα μειωθούν παραπέρα κατά 1 δις. ευρώ οι συντάξεις. Οι συνταξιούχοι που έγιναν αντικείμενο μικροκομματικής χρησιμοποίησης με το  «αντίδωρο » που μεγαλόψυχα μοίρασε η κυβέρνηση θα δουν παραπέρα μειώσεις. Μόνο 239,39 εκ. ευρώ θα είναι το κόψιμο των επικουρικών, ενώ το ΕΚΑΣ θα δεχτεί μείωση κατά 40% ακόμα! Όσοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, θα πάρουν συντάξεις κατά 30% μειωμένες! Ο θρίαμβος της κοινωνικής ευαισθησίας και της αριστεροσύνης στα λόγια.
Δεν φτάνουν όμως αυτά. Από 1.600.000 αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους , οι 900.0000 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές έως και… 30 %! Τι σημαίνει αυτό;
Το Κράτος θα παρακρατάει για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματος. Απ’ ό,τι καταλάβατε, κάπως έτσι προκύπτει και η υπεραπόδοση των εσόδων που λέει και ο Πρωθυπουργός. Γονατίζοντας, φτωχοποιώντας τους πάντες. Σ’ αυτά δε, ας προσθέσουμε τις ανατιμήσεις σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, από την βενζίνη,το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο μέχρι και τα προϊόντα καπνού και τον καφέ. Οριζόντιες δηλαδή επιβαρύνσεις που κάποτε οι σημερινοί κυβερνώντες και δίκαια κατάγγελλαν ως ότι πιο άδικο υπάρχει. Εν ολίγοις ,αναφερόμαστε σε μια άδικη, σκληρά αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης .
Η κυβέρνηση όμως διακρίνεται και στην συνέχιση του ψέματος ,της τσάμπα μαγκιάς και στον κυνισμό. Έχει αφήσει πίσω της  ανοικτή την δεύτερη αξιολόγηση, άρα και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, «πουλώντας» ψεύτικη διαπραγμάτευση και αγωνιστικότητα για γέλιο, όταν αποκαλύπτεται ότι τα έχει δεχθεί όλα και όλα τα κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, παίζοντας ταυτόχρονα με την χώρα. Δέχτηκε μείωση του χρέους το… 2060, δέχτηκε πλεονάσματα 3,5%, υπέγραψε κατάπτυστη επιστολή –που την έκρυβε– στην οποία έλεγε πολύ απλά ότι «δεν θα το ξανακάνει» ό,τι έκανε με τους συνταξιούχους, δέχεται να εφαρμοστεί ο κόφτης ξεκινώντας από τους συνταξιούχους, αλλά και να εφαρμοστεί και μετά το 2018! Δέχεται μέτρα που υπονομεύουν την πορεία της χώρας και δεσμεύουν τις επόμενες Κυβερνήσεις. Τα δέχεται όλα και απλά θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση κάποιων από αυτά τώρα ,ώστε να στείλει τον μουτζούρη στους επόμενους.
Έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό μια Κυβέρνηση που συγκεντρώνει 15-20% στις δημοσκοπήσεις και 9% αποδοχή της πολιτικής της; Ασφαλώς όχι…
*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.