, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρχονται νέα προγράμματα στον τουρισμό – Επαναλειτουργούν οι Σχολές Ξεναγών

Σημαντικές αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση προαναγγέλει η υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά σε έγγραφο της που κατέθεσε στην Βουλή ενώ προαναγγέλλει και την επαναλετουργία των Σχολών Ξεναγών ενώ προωθείται η αντιστοιχία των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ
Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών, με πρώτη αυτή της Αθήνας από το τρέχον έτος, να αναβαθμίσουμε τις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και, να εκσυγχρονίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, δίδοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ως βασικό εργαλείο για τη μετέπειτα σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
Όπως αναφέρει η κ. Κουντουρά μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 επιχερείται πλέον να δοθεί μία ολοκληρωμένη λύση και να οργανωθούν αποτελεσματικά σε νέες υγιείς βάσεις το χώρο της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ταυτόχρονα τη χρήση τεχνικών μέσων για ψηφιακή ύλη σπουδών και ψηφιακή βιβλιοθήκη, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης τουριστικής εκπαίδευσης. Αναφορικά με τη Σχολή Ξεναγών Αθηνών, η οποία θα επαναλειτουργήσει φέτος κάνει γνωστό ότι, έχουν ήδη εξασφαλιστεί πιστώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό και έχει ανασυσταθεί και συνεδριάσει η Επιστημονική Επιτροπή για την επαναλειτουργία των Σχολών.
Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο θα συνδράμει και θα καθοδηγεί επιστημονικά και εκπαιδευτικά το Υπουργείο όσον αφορά στην εκπαίδευση του ξεναγού.
Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει και την η επικείμενη τροποποίηση του υφιστάμενο Κανονισμό Λειτουργίας, που θα ορίζει το νέο πρόγραμμα σπουδών, τη διάρκεια φοίτησης και τον τρόπο εισαγωγής.
Επίσης με νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε τον περιορισμό, ο οποίος ίσχυε μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τον οποίο στις Σχολές Ξεναγών μπορούσαν να φοιτήσουν μόνο Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών – μελών της Ε.Ε. Με την εν λόγω ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να φοιτούν στις Σχολές Ξεναγών και άρα να ασκούν εν συνεχεία νόμιμα το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο επιλύθηκε το πρόβλημα της έλλειψης ξεναγών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ξενάγησης στις λεγόμενες «σπάνιες γλώσσες» για τις οποίες η αγορά παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Επιπροσθέτως, το υπουργείο έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του ν. 3149/2003 και οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν και δεύτερο πτυχίο πριν.
Δηλαδή επιδιώκει την ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ.
Για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018, το υπουργείο έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης 133 εκπαιδευτικών – εκ των οποίων θα διατεθούν στις ΑΣΤΕ 31 εκπαιδευτικοί και 4 διοικητικοί υπάλληλοι (14 εκπαιδευτικοί και 2 διοικητικοί υπάλληλοι στην ΑΣΤΕΚ και 17 εκπαιδευτικοί και 2 διοικητικοί υπάλληλοι στην ΑΣΤΕΡ). Παράλληλα με το άρθρο 56 του νόμου 4465/2017 (ΦΕΚ 47 Α’/4.4.2017) εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2017, 2018 και 2019 προγραμμάτων και δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού, αναφορικά με την κατάρτιση ή/και μετεκπαίδευση εργαζομένων, εποχιακά ανέργων και ανέργων εμπειροτεχνών στον τομέα του τουρισμού με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τουριστικό κλάδο.
Με την ολοκλήρωση των νέων Οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του EOT για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του επιτελικού ρόλου, της διοικητικής οργάνωσης και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, ενδυναμώνουμε κατ/ αποτέλεσμα και διοικητικά τα εκπαιδευτήριά μας. Εξασφαλίζουμε θέσεις εκπαιδευτικών για τη στελέχωση και ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων μας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν και την αύξηση των εισακτέων και την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων. dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.